Ne dam se vam

Ne dam se vam

Roman Ne dam se vam nizozemske avtorice Martine Glaser je pretresljiv. Prebral ga je 14-letni sin in prebrano ga je prevzelo, nato ga je brala še 11-letna hči in bila pogosto objokana. Nazadnje sem ga šel brat še sam in bil na neprestanem čustvenem vrtiljaku. Zakaj?

Ne dam se vam je napet in berljiv roman, ki mlade (in njihove starše) opozarja na nevarnost kajenja. Pa tu ne gre le za žuganje s prstom »kajenje je slabo«, »ne kadit«, »to je škodljivo za tvoja pljuča« in tako v nedogled. Otroci oz. mladi vse to vedo. Tisto, kar bodo v tej knjigi izvedeli, je, kako domišljeno, subtilno in načrtovano (lahko pa rečemo tudi podlo in pritlehno) deluje tobačna industrija. Slednja je ob orožarski in farmacevtski med najmočnejšimi na svetu pod njeno neverjetno močjo kapitala se upogne še tako čvrsta hrbtenica. Tudi milijonske kazni so zanemarljive. Dobički se še vedno štejejo v milijardah! In tudi števec smrti je ob tem nepomemben.

Koga v tej prepleteni zgodbi označiti za glavnega in koga za stranskega? Thomas je vajen življenja na veliki nogi, saj je njegov oče direktor nizozemske podružnice tobačnega giganta BT, sam pa si želi ustvarjati igre. Pronicljivi in bistri najstnik se spoprijatelji z očetovo tajnico Josje in se še tesneje poveže z njenim očetom, ki počasi hira, saj mu zaradi desetletja kajenja pljuča počasi odpovedujejo. Dneve odšteva tudi Floorina mama, ki jo je v nekaj mesecih povsem požrl rak. Razlog? Cigarete. Floor in Thomas sta sicer skupaj na šoli in imata nekaj skupnega – njegov najboljši prijatelj Roy je brat njene najboljše prijateljice Pip. Njun oče pa policijski inšpektor, ki se mora začeti ukvarjati z nenavadnim dogajanjem v njihovem mestu – grafiti, ki promovirajo kajenje, mladeniči, ki v razkošnih avtomobilih pred šolami delijo cigarete itn.

Zgodbe se povežejo in prepletejo in četverica ima dovolj. Odločijo se upreti, saj vidijo, kako se njihov svet dobesedno razkraja. Floor in Thomas sta sprva kot pes in mačka, saj ga Floor zaradi njegovega očeta posredno dojema kot krivca za mamino umiranje. Krivi seveda tudi sebe, se ničkolikokrat izgubi in utopi v kot črnilu temnem in gostem jezeru, nikakor se ne more povezati s starima staršema, ki prideta pomagat in še manj z očetom, ki ju je z mamo zaradi kariere pred leti zapustil. Thomas svoje krivde (povsem upravičeno) sicer ne priznava, a se zaveda, da je njegovo razkošno življenja posledica očetove uspešnosti vodenja podjetja, ki skrbi za počasno, a učinkovito zastrupljanje in razkrajanje. V skladu z duhom časa se četverica odloči upreti z YouTube kanalom Ne dam se vam, na katerem objavljajo številne videe in izpovedi ter gverilskimi akcijami, s katerimi želijo razkriti novo strategijo BT-ja – starejše (umirajoče) kadilce želijo nadomestiti s substituti, novimi in mlajšimi uporabniki tobaka in tobačnih izdelkov.

A seveda, ker je v igri veliko denarja in ugled, BT ne stoji križem rok in vrne udarec. Močneje, bolj grobo in neposredno kot so to počeli mladi Nizozemci, ki so kmalu dobili oponašalce tudi v sosednjih državah. Ob vseh srce parajočih izjavah in razmišljanjih, ob katerih se vam bodo zagotovo orosile oči, pa neuresničljivih željah in sanjah mladih in malo manj mladih, se zgodba počasi razpleta … in vam da seveda misliti. Kako svet dojemajo in vidijo mladi, kakšna so njihova občutenja in pričakovanja ter kako se s tem pogosto neuspešno spopadajo starši, ki imajo v večnem pomanjkanju časa včasih težavo že ustaviti se in prisluhniti. In dokler ne izgubiš tistega, ki ga imaš rad, se ne zaveš, kako malo časa si preživel z njim in kako dolgo bo življenje brez ljubljene osebe. Liki so sicer ustvarjeni prepričljivo, a najstniško preprosto, sama izhodišča in razmišljanja pa so mnogo bolj kompleksna in vsekakor odpirajo dovolj tem za pogovor.

Rating: 5 out of 5.

Miš, 2020

Prevod knjige sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) ter Evropske komisije, omenjeni instituciji tudi nista odgovorni za kakršna koli dejanja, ki bi lahko izhajala iz vsebine tega dela.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: