Kozmologija

Kozmologija

Branje zbirke esejev je lahko problematično. Morda ti ni všeč slog pisanja, morda te ne pritegne vsebina. Kozmo Ahačiča zelo cenim, saj je eden tistih, ki mu je res mar za čudovit slovenski jezik in če njegove zapise v dnevnem časopisju prevečkrat (nenamerno) prezrem, sem se branja Kozmologije iskreno veselil.

Kozmologija je zbirka 44 esejev oz. kolumn, ki so v obdobju dveh let izšle v časopisu Delo. Razumevanje Kozme Ahačiča in njegovega dela. Razmišljanja o pomenu jezika. Zavedanje o tem, kako široka, razprostrta in razvejana je lahko jezikoslovna veda. Priznam, nekajkrat se mi je zgodilo, da nisem našel rdeče niti ali pravega smisla v prebranem. Mislim, da je to bolj težava mene kot bralca kot avtorja. Spet drugič sem se zlahka poistovetil z zapisanim, četudi se z vsem nisem strinjal.

Kozmologija niso le eseji (ali kolumne, kakor vam je ljubše) o jezikoslovju, o pogosto mukotrpnem znanstvenem delu, ki je v veliki meri odvisno od uspešnosti pridobivanja državnih sredstev. Ahačič se je moral na enem od življenjskih razpotij odločiti, ali bo glasbenik ali jezikoslovec. In čeprav se je poklicno zapisal drugi možnosti, glasbi tako ali drugače ostaja zvest. In jo tesno povezuje in prepleta tudi s svojim delom – naj bo to Nick Cave, Scott Walker, Mozart, LCD Soundsystem, Tricky, Bjork, klasična ali sodobna glasba, ne glede na žanr, ampak predvsem odvisna od tega, kaj v poslušalci vzbudi. Enako kot velja za pisano besedo. Sprožilci.

Avtor je tudi starš in tako je v zbirki nekaj prostora namenjenega tudi starševstvu, odraščanju in šolstvu, ki ni ravno v zavidljivem položaju. Res odličen mi je bil zapis o avtoritetah in kako hitro se jih spodkoplje! Pa arhitektura, znanost, politika oz. družbeno dogajanje, psi, šport, sodobne tehnologije in še kaj. Vse to res spretno povezuje s svojim delom, pomenom in pomembnostjo in tako bralec začuti, kako tesno povezano je pravzaprav vse obravnavano.

No, poleg tega je treba seveda izpostaviti slog pisanja, ki je izredno bogat in dokazuje mojstrstvo avtorja, njegov širok pogled na svet, neverjetno razburkan, a prosto ujet tok misli ter seveda izjemen besedni zaklad. Česa drugega od jezikoslovca najbrž ne gre pričakovati? Knjiga ima tudi zanimivo (slovarsko) kazalo, kjer si lahko po ključnih besedah, geslih, avtorjih, pesmih ipd. izberete, katero kolumno boste prebrali. Priznam, brati eno za drugo ni najbolj pametno in čeprav gre za le nekaj strani, lahko človeka izčrpa, saj vam bo prav vsak zapis dal misliti.  

Vsekakor branje, ki ga ljubiteljem lepe slovenske besede priporočam. Pa tudi vsem polpismenim vplivnežem, ki mu delajo sramoto in premnogim, ki slovenski jezik zlorabljajo za promocijo lažnega domoljubja. Po prebrani Kozmologiji vam bo šele postalo jasno, kaj je slovenski jezik, kako bogat in resnično neprecenljiv je.

Rating: 4 out of 5.

Goga, 2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: