Vranja šesterica

Vranja šesterica

Ameriška pisateljica Leigh Bardugo je z Griševskim vsemirjem ustvarila vznemirljiv svet, v katerem se odvija vrsta njenih del – trilogija Senca in kost, romana Jezik trnov in Kralj brazgotin ter duologija Vranja šesterica, katerega nadaljevanje Pokvarjeno kraljestvo pričakujemo v kratkem.

Vranja šesterica je nenavadna druščina antijunakov – kriminalcev v poznih najstniških letih, s svojo temno preteklostjo in pogosto prikrito ali zamolčano sedanjostjo. Na ulicah Ketterdama (ja, mesto s svojimi kanali, uličicami in temačnostjo spominja na Amsterdam) ima vsak svoj sloves, ugled, svoje dolgove in svojo posebno moč ali veščino, ki naj bi jim prišla prav pri na videz nemogoči nalogi – vdreti v strogo zavarovano utrdbo in rešiti znanstvenika, ki pripravlja zelo nevarno drogo. Nekatere žene pohlep, druge maščevanje in kakorkoli so si različni, sprva celo sovražni, so vezi med njimi vse tesnejše.

Bralec potrebuje nekaj časa, da osvoji zelo različne (anti)junake, saj roman spremljamo skozi linearno povezano pripoved nepredvidljivega in z mnogimi demoni prežetega Kaza Brekkerja in njegovih razbojniških sotrpinov, poveže zgodbo in odnose med njimi, saj so vsi liki odlično razdelani. Tu je treba upoštevati še pestro pokrajino, tolpe in njihove običaje, pa kakšno coprnijo ali urok, nenavadno bitje in vseskozi prisoten strah moči nove droge, s katero lahko kdorkoli zavlada svetu.

Avtorica se ni posvečala zgolj glavnemu junaku, ampak je vsak od njih lahko glavni junak, morda v kakšnem drugem romanu. Konec je nepričakovan, o nadaljevanju in končnem razpletu v knjigi Pokvarjeno kraljestvo pa kmalu …

Rating: 4 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2019

One thought on “Vranja šesterica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: