Ekoton in drugi grehi mladosti

Ekoton in drugi grehi mladosti

Zbirka kratkih zgodb o mladostnih grehih Ljubljančana Jerneja Jurena je kratkočasno, zabavno, duhovito in razmišljujoče branje. Avtor se ves čas giba v sladko-grenkih okusih prijateljstva, ljubezni, eno- ali več-nočnih afer in spogledovanj, lahko filozofira ali fantazira, uživa v življenju ali trpi ter išče sebe in svoj smisel.

Ekoton in drugi grehi mladosti so polni življenja, predvsem tistega nočnega. Bralec ne bo izvedel, kdo je v resnici glavni junak (avtor sam?) in s čim se ukvarja (umetnik na stroških države?), a za sam potek zgodbe to sploh ni važno. Lahko bi rekli, da gre za vpogled v neko hipstersko subkulturo, ki ima svoje odštekano nočno zavetje na Metelkovi, se zna brezskrbno zabavati ob Ljubljanici ali se 100% predati košarkarski tekmi na ljubljanskih igriščih. Tu ni Tinderja in pretirane uporabe drugih socialnih omrežij.  Tu so naključja – prijatelja se srečata in gresta na pijačo. Seveda včasih vse skupaj terja tudi več priprav in usklajevanj, kakšen skoraj stereotipen prepir in veliko razumevanja ter tolerance. Če sta si dva všeč, bosta najverjetneje končala v postelji. Zjutraj vse skupaj ali obžalovala ali pa se ne bosta ničesar spominjala. Erotika? Približno toliko kot ljubezni. Bore malo. Strta srca, nenavadna prijateljstva in še nenavadnejše zgodbe – tega je v izobilju.

Težko rečem, da gre za branje, h kateremu bi se človek znova in znova vračal, je pa kot nalašč za kratkočasno počitniško čtivo. Ob koncu se ne boš počutil, da si z branjem zapravljal čas, ampak da si se ob branju zabaval, morda pa se bo v vrsticah ali med njimi kdo celo prepoznal.

Mimogrede – Juren je sicer »kriv« za številne prevode Michaela Viewegha, z ilustratorjem Izarjem Lunačkom pa sta ustvarila tudi nenavaden strip Kosmati krimič, ki sta ga sprva kot Animal Noir izdala celo pri ameriški založbi. Res klasičen noir, le da so v glavnih vlogah živali (kot zasebni detektiv Manny nastopa žirafa), tako da pričakujte nekoliko drugačen zaplet (izginotje plenilskih filmov), še bolj drugačno živalsko podzemlje (ki mu vladajo povodni konji), še vedno usodno glavno junakinjo in seveda napeto dogodivščino.

Rating: 3 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: