Zbirka Pasji mož

Pasji mož: Ravs divjine

Dav Pilkey je za otroke 21. stoletja takorekoč literarna superzvezda, saj se jim oči zasvetijo že ob sami omembi Kapitana Gatnika in ko jim omenite še Pasjega moža, se jim usta razlezejo v širok nasmeh. Želja avtorja je bila od nekdaj, da bi otroke navdušil nad branjem. Ne le, da branje dojemajo kot nekaj koristnega, izobraževalnega, ampak tudi in predvsem zabavnega.

Pilkeyju je vse našteto uspelo že s Kapitanom Gatnikom. Zajetne knjige zaradi igrivih ilustracij otrokom niso predebele, mnogim pomagajo pri učenju branja (in razumevanje zgradbe stripov) in jim seveda ponujajo ničkoliko izhodišč za dojemanje in razumevanje sveta okoli njih.

Pasji mož torej – del človeške policijske ekipe, sicer pa superpolicaj, ki najraje preganja zločinske mačke (še posebej Petrčka), se odlično znajde v nenavadnem humorju (kjer bodo nekateri starši morda občasno privzdignili kakšno obrv), a je še vedno pes. Čeprav policijski pes, zna biti še vedno nepredvidljiv, neubogljiv in zelo samosvoj. Vsaka podrobnost z otroci je seveda zgolj in samo naključna. V prevajalski izziv (ni preprosto, sploh ne!) je zagrizel Boštjan Gorenc – Pižama in imenitno ujel duha izvirnika in igriv besednjak, v katerem se otroci brez težav odlično znajdejo in ga tudi povzemajo.

V slovenščino imamo tako prevedenih šest delov – Pasji mož, Snet s ketne, Povest o dveh muckih, Mačji mulc, Gospodar bolh in najbolj sveža, Ravs divjine. V izvirniku je sicer izdanih 8 od načrtovanih 10, seveda pa ne boste spregledali niti naslovov, ki seveda močno spominjajo na druga literarna dela. Že v prvi knjigi Pilkey oziroma Grega in Klemen namesto novega Kapitana Gatnika začneta ustvarjati pozabljen strip o Pasjem možu, ki ga najdeta zaprašenega v drevesni hišici.

In kako se je vse skupaj sploh začelo – tako, da sta policist Vitez in njegov zvesti policijski pes Gregor med akcijo hudo poškodovana. Poškoduje ju eksplozija bomba, ki jo je sestavil Petrček. In ker pasje telo ni več funkcionalno, enako pa velja za policistovo glavo, kirurgi združijo tisto, kar deluje – pasjo glavo povežejo s človeškim telesom. In tukaj je Pasji mož! Preprosto, kajne? Prva knjiga je sicer sestavljena iz štirih krajših zgodb, ki bodo seveda vaše mlade bralce »prisilili« k temu, da bodo komaj čakali, da jim v roke pride nadaljevanje.

Snet s ketne ponudi naravnost neverjeten zaplet, ko riba poje možganske kroglice in postane ne le zelo pametna, ampak kar zločinski veleum in Pasji mož nima ravno najlažjega dela. Povest o dveh muckih Pasjega moža znova pripelje na sled Petrčku oziroma njegovemu klonu/sinu Malemu Petrčku in … no, vmes so tudi zmečkane kosti, ki jih nadomestijo bionični nadomestki, nenavadni spreji in še kaj. Mačji mulc je poklon Batmanu, Pasjemu možu pa se kot njegova desna superherojska roka pridruži prav Mali Petrček, ki ga je Pasji mož posvojil. Še posebej v tem delu na plano pride Gorenčeva sposobnost prilagajanja prevoda domačemu okolju. Morda eno najboljših del v celi seriji! V Gospodarju bolh bomo spoznali, s kakšno superekipo pomočnikov se je obdal Pasji mož in kakšne težave mu povzročajo ali kot pravijo – kdo sploh rabi sovražnike, če imaš take prijatelje?!

Ravs divjine je še čisto sveža izdaja, kjer je tesno, kot je le lahko, ob Pasjem možu znova Mali Petrček in kjer je prijateljstvo večkrat postavljeno pred hude preizkušnje. Dobro ali slabo, svetlo ali temno, poštenje ali zloba? Na srečo je tu znova priročni Ade-hade, Mali Petrček je vse pogumnejši in s svojo srčnostjo pogosto jeziček na tehtnici, da je spoprijemanje ne le s starimi, ampak vedno novimi in še bolj zlobnimi zločinci, uspešno.  

Napisati več kot toliko, nima prav nobenega smisla. Verjemite, da gre za knjigo, ki jo mora otrok vzeti v roke in prebrati. In iz lastne izkušnje vam lahko povem, da je resnično veselje gledati nadobudnega drugošolca, ko dobesedno požira knjigo za knjigo, se ob tem krohota, na glas prebira šale in med kakšnim daljšim sprehodom na dolgo in široko razglablja o Pasjem možu in Petrčku ter drugih junakih. 

Rating: 5 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2017 – 2020

One thought on “Zbirka Pasji mož

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: