Trio Golaznikus

Roksi najde dom

Odlična slovenska zbirka za mladino, s katero se Andrej E. Skubic še enkrat več dokazuje kot avtor z izrednim posluhom za mlade, njihove težave in drugačen pogled na svet. V zbirki Trio Golaznikus o treh prijateljih, ki so vsakič znova postavljeni pred zanimiv zaplet ali preizkušnjo, je doslej izšlo pet knjig, za drugo je bil avtor nagrajen z večernico 2019, poleg izpiljenega jezika in odličnih zgodb pa piko na i dodajo še domišljene ilustracije Tanje Komadina.

Vsak avtor še kako dobro ve, da je najtežje pisati zanimive in berljive zgodbe za (naj)mlajše bralce, ki so najbolj iskreni in tudi neprizanesljivi kritiki. Pravljice za otroke, ki jim še berejo starši, morajo biti preproste in hkrati s kakšnim naukom. Tiste za najmlajše samostojne bralce morajo biti dovolj preproste, da otroci ne le preberejo, ampak tudi sledijo toku zgodbe. In potem so tu še tisti vedno starejši, ki so seveda že pod različnimi vplivi in jih je sila težko prepričati, naj vzamejo v roke knjigo, kaj šele knjigo slovenskega avtorja. Izjem imamo v našem prostoru kar nekaj (Karlovšek, Gombač za starejše, Gorenc za tiste nekje vmes in poplava avtorjev za najmlajše) in mednje vsekakor sodi tudi Andrej E. Skubic.

Kako dobra je zgodba, je seveda najlažje preveriti pri bralcih, ki jim je namenjena. In ko vidiš, da se ob prebiranju zabavajo in knjige ne želijo odložiti, dokler ne pridejo do zadnje strani … in ko pridejo, te takoj vprašajo, kje je drugi del, saj je jasno, da je to šele začetek.

Ne bi smel odpreti tistih vrat po naslovu sodeč zveni kot kakšna mladinska grozljivka, a gre v resnici za vrata šolskega stranišča, ki jih je odprl Tomaž, za njimi pa je bila hlipajoča Lija. No, še prej izvemo, da ima Tomaž najboljšega prijatelja Liama, ki ne vpliva najboljše nanj in da sta si fanta privoščila kar konkretno pobalinstvo in bila zanj ustrezno kaznovana. Zgodba se zaplete šele, ko Tomaž stri že omenjeno dejanje – torej odpre tista vrata. Tomaž in Lija se spoprijateljita – on riše, ona piše, a njuno prijateljevanje ni posebej všeč Liamu. Zgodba, ki jo redno doživljamo odrasli, še pogosteje odraščajoči in seveda v neki bolj osnovni luči tudi otroci. Čustven vrtiljak, polnih zanimivih (in povsem realnih) preobratov pripelje do ustanovitve Tria Golaznikus …

Babi nima več telefona je povsem zasluženo prejela nagrado, saj gre za eno tistih knjig, ki jo z veseljem preberejo otroci in za njimi še starši. Skubic je že v drugi knjigi otroške like imenitno dodelal in jih izpopolnil, vse bolj zanimiva postaja tudi dinamika med njimi. Za nameček pa ne le otrokom, ampak tudi staršem prikaže, s kakšnimi težavami se spopadajo otroci. Tudi otroški prepiri so vse prej kot nedolžni, le da otroci, če gre za občutljive stvari, ne pozabijo tako hitro, kot se nam odraslim morda zdi. Preprost zaplet, a odlično razdelana zgodba v ozadju. 

Avtor preplet vsakodnevnih zgodb, ki jih dvigne na nek drug nivo, nadaljuje tudi v tretjem delu – Golazni iz omare. Tokrat je v glavni vlogi Lija, ki se prestraši lutke, ki jo je iz oblek ustvarila njena mami. Otroci kot otroci se odločijo za maščevanje, ampak otroci včasih ne vedo, kje je meja. Šala kmalu ni več smešna, strah in groza si podata roko, avtor pa za piko na i v zgodbo imenitno vplete še zastraševanje. Težave z angelčki aktivno vpelje dva nova lika in namigne, da bi trio lahko postal kvartet. V razred pride nov sošolec Jaka – prijeten, a sramežljiv. Njegova mama mu želi pomagati in za njegove nove sošolce priredi spoznavno« zabavo, kipa jo pokvari »angelček« David. Eden tistih otrok iz okolice, čigar starši si zatiskajo oči in na ves glas trdijo »Naš pa že ne!«. Jaka postane njegova glavna žrtev, nikakor pa edina in Trio Golaznikus se seveda odloči posredovati. Na način, kot ga zagovarja Skubic – brez nasilja, a z zvrhano mero premetenosti in sodelovanja. Najbolj sveža, peta knjiga iz zbirke, nosi naslov Roksi najde dom in znova obravnava enot istih vedno perečih tem v družinah – domače živali.  Psička Roksija dobi Tomaž, čeprav bi bil oče bolj vesel mačke, mama pa ve, da bo po začetnem Tomaževem navdušenje skrb za Roksija skoraj zagotovo padla nanjo. Tomažu ni všeč, da je Roksi v dom poleg laježa prinesel še vedno več prepirov, poleg tega pa ga vse bolj skrbi, kako bo Roksi sprejel druga dva člana Tria Golaznikus?!

Skubic se je pametno odločil, da bo ostal zvest zasnovi in Tria Golaznikus ni širil, saj se vsak od glavnih treh junakov z vsako novo knjigo razvija in raste, kot se to dejansko dogaja otrokom. Avtor temu razvoju odlično sledi, poleg likov pa seveda razvija tudi odnose med njimi in njihov položaj v okolici. Otroci se bodo z liki (in njihovimi težavami) zlahka poistovetili, odrasli pa bodo ravno tako prepoznali sebe in lastno družinsko dinamiko, poleg tega bodo morda prepoznali tudi kakšno tegobo otrok, ki jim je ostala skrita oz. je niso znali prepoznati in ustrezno reagirati. Priporočam, vsem. 

Rating: 5 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2018 – 2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: