Vsa ta nevidna svetloba

Vsa ta nevidna svetloba

Ameriški pisatelj Anthony Doerr je za svoj drugi roman, pričujočo mojstrovino Vsa ta nevidna svetloba, leta 2015 prejel Pulitzerjevo nagrado. Vsi vemo, da znajo biti nagrade zelo subjektivne, mora so posamezni avtorji z njimi ovenčani prezgodaj, ampak v tem primeru lahko rečem le – zasluženo. 

Čas pred drugo svetovno vojno, ko se v Evropi že vzpostavlja nek nov red, nova pravila. Otrokom red ponavadi ni preveč pomemben – tako je danes in tako je bilo (najbrž) nekdaj. Njihovo življenje igra, pogosto celo takrat, ko nad njimi lahko hrumijo vojaška letala in mimo njih hodijo do zob oboroženi vojaki. Pomislite na še eno mojstrovino, ki opisuje grozote druge svetovne vojne – Benignijev film Življenje je lepo.

Vsa ta nevidna svetloba se začne dogajati leta 1934, ko avtor začne spremljati ločeni zgodbi o šestletni Francozinji Marie-Laure in osemletnem Nemcu Wernerju, ki bi si bili težko bolj različni, a hkrati podobni. Marie-Laure oslepi in je najprej odvisna od očeta, na prvi pogled nepomembnega ključarja v pariškem naravoslovnem muzeju in kasneje od strica, njeno življenje je velika maketa, polna malenkosti, štetja korakov in sanjarjenja o živalskem in rastlinskem kraljestvu. Pred vojno vihro pobegneta iz Pariza v obmorsko mestece Saint-Melo, kjer mora seveda znova »spoznati« mestne uličice, prilagoditi čute na spremenjeno okolje in brzdati radovednost. Werner otroška leta s sestro preživlja v sirotišnici in kmalu pokaže svoj genialni um na področju tehnologije, zaradi katerega kmalu obleče tudi uniformo vsemogočne nemške vojske. Od grdega račka do laboda, od zasmehovanega in ponižanega do iskanega in kovanega v zvezde.

Oba, še vedno otroka, si želita lepšega, boljšega življenja, ki ga še dodatno zaznamuje vojna morija in da odraščajočima otrokoma vedeti, da nič več ni, kot je bilo in da nikoli več niti ne bo. Ona sanja o čudovitem svetu, ki ga je nekoč videla, on spoznava, da je popolni svet zlagan in poln laži. Njuna svetova in zgodbi se prepleteta zares zelo na kratko, ko čakata konec sveta. Bosta slišala veličastno simfonijo ali gluh odmev vojne groze in smrtne tišine? Trenutek, ki zaznamuje njuni življenje in tako ali drugače vpliva na njuni življenji.

Knjiga na vsaki strani preseneti in očara, polna je podrobnosti in skrivnosti, ki se počasi odkrivajo in vam dajo misliti. Knjiga, ki se vrti okoli enega največjih zločinov v zgodovini, a je pravzaprav hvalnica življenju.

Rating: 5 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2016

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: