Vlado Kreslin – Kaj naj ti prinesem, draga

Vlado Kreslin – Kaj naj ti prinesem, draga

Vlado Kreslin kljub skoraj abrahamovskemu staležu na slovenski glasbeni sceni ne pojenja. In čeprav nas v maniri največjih svetovnih zvezd vsake toliko razveseli s kakšno koncertno ploščo (ki pa so polne presenečenj in se nikakor ne ponavljajo) ali pa zbirko uspešnic (kjer zna ravno tako presenetiti), nas redno razveseljuje tudi z novimi studijskimi izdajami.

Kaj naj ti prinesem, draga je še vedno aktualna plošča, ki ponuja vse tisto, kar Vlada krasi zadnjih trideset let, ko je izpod okrilja (in okvirjev) skupine Martin Krpan stopil na samostojno pot. Nemogoče je ločevati med tistim, kar počne z Malimi bogovi in kaj z Beltinško bando, saj je imenitno zapakiral tako svojo »divjo« rock plat kot etno poreklo v homogeno celoto. Z eno nogo v včeraj in drugo v jutri, z glavo in srcem pa v danes.

Kaj naj ti prinesem, draga je razgibana plošča, s katere bo v spominu najbrž najbolj ostala prav naslovna pesem, ki v marsičem spomni na Če bi midva se kdaj srečala s prejšnje plošče, ni pa seveda to edina pesem, ki si zasluži pozornost. Zagotovo pa na najboljši način prikaže Vladovo mojstrsko obvladovanje jezika, občutek za pripovedovanje, vse skupaj združeno z dovršeno glasbo. Preprosta in filozofska Vse se da je stara znanka v naših ušesih, tudi v Life is today in S tobom je izi je Vlado vsakdanje filozofski in da poslušalcu vedeti, da v življenju (najbrž) preveč kompliciramo.

Še vedno je Prekmurec, kar potrjuje tudi ponoven motiv reke oz. Mure, ki se na trenutke živahno, po potrebi pa umirjeno in celo leno vije skozi naša življenja. Na njegovih ploščah smo vajeni tudi zanimivih sodelovanj – tokrat je tu Buda iz zasedbe Elvis Jackson, ki zabeli Moje življenje je to, pa izvrstni kitarist Saša Olenjuk v pesmi Oj, žena, žena, piko na i pa postavijo Simfonični orkester RTV Slovenija in MPZ Srečko Kosovel v skladbi Tista zakartana ura.

Vlado Kreslin je v tem obdobju izgubil svojega dolgoletnega sodelavca Mira Tomassinija, kar se na sami plošči ne sliši, vprašanje pa je, kdo bo prevzel njegovo vlogo. Morda Gal Gjurin, Iztok Cergol ali celo mladi Žan Serčič, ki je skrito presenečenje te plošče. Kakorkoli, za Vlada se ne gre bati – njegov glasbeni in življenjski spekter je tako širok, da mu zanimivih zgodb preprosto ne bo zmanjkalo. Na neki točki gre lahko podobni poti kot Balašević ali pa Springsteen, ob spremljavi kitare pripoveduje zgodbe, ki so navdahnile posamezno pesem in jo potem odpoje. Ampak od njega ne pričakujem, da bo ponavljal za drugimi, saj je v njem še vedno preveč izvirnega, samosvojega in iskrivega.   

Priporočam vam tudi, da obiščete njegov YouTube kanal in prisluhnete 50 (!!!) pesmim v dobrih dveh urah, ki jih je v času epidemije igral kar na svojem balkonu. Naslov je temu primeren – Pesmi iz Karantene. Slišali boste tako njegove avtorske pesmi, med katerimi so mnoge že kar ponarodele, kot številne zanimive predelave klasik iz zgodovine glasbe, ki so ga spremljale in izoblikovale na njegovi glasbeni poti.

Rating: 4 out of 5.

Založba Kreslin, 2019

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: