Življenje vilinov

Življenje vilinov

Muriel Barberry, francoska pisateljica in profesorica filozofije, je ena tistih naključnih literarnih zvezd, ki se tolikšnega uspeha niso nadejali in ker jo najbolj od vsega veseli pisanje, se je pred slavo umaknila v spokojnost Japonske, kjer v miru ustvarja. Tisti, ki jo poznate le po knjigi Eleganca ježa, ste zagotovo že posegli tudi po Življenju vilinov, vsi drugi pa … kaj še čakate?

Dve siroti, Francozinja Maria in Italijanka Clara se rodita na isti dan, v hladni novembrski noči, a odraščata vsaka drugačno otroštvo. Maria živi na francoskem podeželju, obkrožena z vaškimi zdravilkami in vaščani, ki se bolj ali manj zavedajo, da je idila odvisna prav od mlade, skromne in zadržane deklice, ki se potrpežljivo uči in spoznava moči narave, ki so ji dane.

Clara, genialna pianistka in interpretinja glasbe, ki v glasbi ne le sliši, ampak tudi čuti veliko več in z njeno (po)močjo potuje v neznane svetove in nenavadna doživetja. Živi v s spletkami prežetem Rimu, obkrožena z nenavadnimi možmi – izstopa sluga Petrus, ki rad pogleda v kozarec, a ni pijanec!; in ženskami, ki se zavedajo prihajajoče grožnje velike vojne.

Vojna – za katero se vseeno zdi, da je ne moremo metati v koš s katerokoli od dejanskih vojn 20. stoletja, ni tisto, kar se sprva zdi. Prve bitke se že odvijajo, vse skupaj pa naj bi se v vsej apokaliptični grozoti razplamtelo v nadaljevanju (izvirni naslov je Un Etrange Pays), ki ga v slovenščini še čakamo, kar glede na kompleksnost jezika in posledično zahtevnost prevoda, niti ne preseneča.    

Vojna vsekakor ni v prvem planu, ampak preteča grožnja. Spletke so prisotne, a tu vseeno ne gre za napet triler, ampak za poigravanje z domišljijo in lepoto ter mnogimi skrivnostmi sveta okrog nas. Tu so skrivnostna in veličastna glasba, (pra)stare zdravilke, čudežna moč zelišč in začimb, fantastične živali, torej s fantazijo prežet nek povsem običajen in vsakdanji svet. No, in seveda ne gre pozabiti obeh zelo nevsakdanjih deklic, katerih zgodba se prepleta in zapleta. Kdo so pravzaprav vilini in kaj znajo, kako priti v vzporedne svetove in kaj se tam dogaja, kdo je kdo in kdo so tisti, ki na veliki šahovnici premikajo figure in seveda – kakšna je Mariina in kakšna Clarina vloga? Si bosta stali nasproti ali se bosta v vojni borili z ramo ob rami?

Seveda je povsem mogoče vleči vzporednice z realnim svetom, a naj grožnja ostane v fantazijskem svetu, mi pa se začnimo tukaj in zdaj zavedati vsega lepega in čudežnega, ki nas obkroža, česar zaslepljeni z materializmom in (turbo)potrošništvom sploh ne opazimo. Poetično, nežno in otožno, polno vznemirjenja in pričakovanj …

Rating: 5 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2016

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: