Knjiga meseca

Knjižni trg je, podobno kot še mnogi drugi umetniški drugi, tudi zavoljo covid-19, v krizi. Knjige sicer zdaj spet izhajajo, ljudje so se vrnili v knjižnice, a ena težava še vedno ostaja – ljudje knjige vedno manj kupujejo. To seveda podobno kot pri glasbi, ni problem letošnjega leta, ampak takorekoč desetletja. Kaj je krivo temu, na tem mestu ne želim razpravljati, jasno pa je, da založniki in tudi avtorji iščejo nove načine, kako priti do kupcev oz. bralcev.

Knjiga meseca, ki jo je poleti splavila založba Učila International, seveda ni nekaj novega, ampak projekt, kakršnih je v tujini kar nekaj in ki bi utegnil stvari premakniti na boljše. Po mojih izkušnjah ljudje knjig ne kupujejo zato, ker so predrage. Žepne knjige še nekako gredo skozi, a imajo največkrat mehke platnice, ki jih pravi knjigoljubi nimajo preveč v čislih. Knjiga s trdimi platnicami pa se v večini primerov začne pri 20 € in gre seveda lahko tudi do 50 €. Otroške slikanice so še dražje. Zakaj knjiga toliko stane – poskusite izdati knjigo, pa boste videli, kakšen strošek boste imeli s tem, pa vam bo bolj jasno. Na zaslužek bolj ali manj kar pozabite!

Nazaj h Knjigi meseca. Kot ljubitelj knjig sem seveda takoj trznil, ko se je začela promocija. Šel sem raziskovat in hitro naletel na komentarje v stilu »Svet knjige 21. stoletja, tega pa res ne potrebujemo!«. Koncept Sveta knjige je, kakršen je in mislim, da ni tako slab – v otroštvu sem prav prek ugodnejše ponudbe v Svetu knjige, dobil kar nekaj knjig, ki jih zdaj berejo moji otroci. To, da imajo ljudje težavo z izpisom iz tega knjižnega kluba, je pač druga težava, čeprav vam lahko osebno zatrdim, da sem sam to uredil z enim telefonskim klicem in obiskom poslovalnice, pa je bila zadeva zaključena. Obstajajo hujše stvari …

Knjiga meseca pač ni Svet knjige! Knjigo meseca ali želeno knjižno škatlo lahko kupite v vsaki Felix prodajalni (le da boste na aktualno škatlo tistega meseca čakali do nekje druge polovice meseca), potem pa imate na voljo različne naročnine – mesečno, trimesečno ali šestmesečno. Pri čemer lahko med eno in drugo knjižno škatlo zamenjate zvrst (z nakupom namreč v škatli dobite tudi letak, v katerem je zapisano, kakšna bo vsebina škatel prihodnji mesec) in naročnino kadarkoli prekinete. In ja, knjižne škatle boste plačali vnaprej, zato vam denarja ne bodo vrnili, knjige boste seveda dobili.

Zvrsti je zaenkrat šest: Spomini in biografije, Kriminalke, Romance, Aktualne teme, Berem s starši (za otroke do 6 let) in Berem sam (za otroke od 7 do 12 let), pri čemer se mi zdi, da slednjih dveh zvrsti še ni na voljo. V knjižni škatli boste vsak mesec dobili vsaj dve knjigi – novo izdano knjigo ter knjigo izbranega žanra z nekoliko starejšim datumom. Za nameček pa še kaj – kavo, dišečo svečo, čokolado, igralne karte, vrečko za knjige in podobne malenkosti.

In če pogledamo, da za Knjigo meseca ob enkratnem nakupu plačate cent manj kot 30 €, ste z obema knjigama ta znesek ponavadi že presegli oz. lahko rečemo, da Knjige meseca ne boste preplačali. Vrednost ostalih daril v škatli je po moji grobi oceni med 5 in 10 €, torej … se splača!

V žanru kriminalk so tako ponudili J. P. Delaney (pri nas smo najprej brali odlično Dekle pred njo), pa Sebastiana Fitzeka in Camillo Lackberg, ob dodanih bombončkih žanra, seveda. Na področju biografij so ponudili Eltona Johna in Frido Kahlo, kot lahko vidite v priloženem videu, je bila v škatli z Eltonom Johnom dopolnjena izdaja imenitne Isaacsonove biografije o Steveu Jobsu. Romance so pač romance in znajo ugajat bolj ženskam, na področju aktualnih tem pa se lotevajo tako družinskih, ekoloških in poslovnih tem.  

Jaz sem jim dal priložnost in priznam, da mi ni žal.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: