Unadva

Unadva

Nenavaden naslov, nenavadna knjiga. Hrvaška slikarka in ilustratorka Tisja Kljaković Braić je tudi po zaslugi priljubljenosti njenih preprostih ilustracij in besedil prišla do omenjene knjige. Unadva je pravzaprav zbirka devetdesetih risb in sočno prevedenih dialogov, ki prikazujejo razmeroma običajno, skoraj stereotipno dinamiko para.

Par – ženska in moški, ona in on, brez otrok (ideja za nadaljevanje?), se spopada z značilnimi težavami, pa naj bo to v Dalmaciji (avtorica prihaja iz Splita), kjerkoli drugje na Hrvaškem, v Sloveniji, Nemčiji, Italiji (tam bi zagotovo k paru sodila tudi njegova mama) ali pa v ZDA. Ona je (večno) nezadovoljna z lastno podobo, za kar seveda krivi vse mogoče – v prvi vrsti seveda moža, dogajanjem in prispevkom v gospodinjstvu, duhovito pa se avtorica loteva tudi intime. Tudi on je daleč od popolnega, čeprav se na tej točki seveda lahko vprašamo, kaj je (za koga) popolno? Televizor, navijanje ob spremljanju tekme najljubšega kluba (ali reprezentance), hrana in kar tipično iskanje izgovorov, zakaj ne bi nič naredil.

Morda kot namig pred začetkom branja – preberite si odlično napisano spremno besedo Frana Dulibića (za prevod celotne knjige je sicer poskrbela Đurđa Strsoglavec), kjer se vam bodo določeni stereotipi morda prikazali v nekoliko drugačni luči in vam omogočili vpogled z druge perspektive.

Ilustracije so zelo preproste, le redko, a še to na skrbno izbranem mestu obogatene s kakšnim nežnim barvnim odtenkom in tudi njuni dialogi oz. komentarji prehajajo od enostavčnih do na videz nikoli končanih naštevanj. A ravno prav šaljivi, na trenutke zbadljivi, cinični in sarkastični in predvsem – resnični. Zagotovo se boste našli v več kot eni situaciji in svoji izbrani polovici med krohotanjem (ali zgražanjem) pokazali izbrano stran z besedami: »Glej naju.«

Unadva je zabavno ustvarjeno ogledalo stereotipom, kjer ima vsak od nas kakšen kilogram preveč na napačnem delu telesa, ko vsi vemo, da je za tisti ekstra kilogram kriva popoldan pomalicana melona, ko ni za prepir krivo prav nič in je hkrati krivo vse, ko obsesivno čiščenje največkrat napoveduje obiske in ko bi zvečer želel v miru pogledati nogometni derbi, pa je na sporedu ravno ZARES pomemben del (od tristo oseminpetdesetih) telenovele.

Menim in upam, da bosta Unadva dobila še kakšno nadaljevanje.

Rating: 4 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: