Moški, ki ni poklical

Moški, ki ni poklical

Romantičnim zgodbam se praviloma izogibam. Podobno kot pop glasbi – avtorji hitro zdrknejo v cenenost in predvidljivost in težko je reči, kaj me je prepričalo k branju romana Moški, ki ni poklical. Morda je odločil zadnji del promocijskega zapisa: “Razlog je resnica. Resnica o vas.” In čeprav ima roman eno samo res slabo točko, o kateri kasneje; mi sploh ni žal, da sem ga prebral.

Lahko bi rekli, da je izhodišče relativno preprosto – (popoln) moški obljubi, da bo poklical, a ne. Nekaj, kar smo doživeli (najbrž) vsi, preboleli in šli naprej. Avtorica knjige Rosie Walsh je v Stroudu v resnici srečala moškega, gospoda Popolnega in nato dva tedna čakala, da bi jo poklical. Ni je. Sarah pa ni takšna – prepričana je, da se je v nepričakovano čudovitih in nepozabnih sedmih dneh med njo in Eddiejem zgodilo nekaj več. In da jo mora poklicati. In da jo bo poklical. Razen, če se mu ni kaj zgodilo. Zakaj neki bi ji obljubil, da jo bo poklical, pa je ni? In Sarah gre raziskovat …

Spominja se vseh podrobnosti tistega tedna, ki sta ga z Eddiejem preživela skupaj, slehernega trenutka, dotika, besede, … spominja se svojega življenja, obuja spomine s prijatelji, se vrača na kraje in prizorišča nesrečnega otroštva, v katerem je izgubila sestro in zbežala v ZDA živet drugačno življenje, preboleva spodletel zakon in konec uspešne kariere. Tu pa tam se ji zazdi, da vidi Eddieja, sprejema nenavadne klice z neznanih številk, nekaj groženj in opozoril, njegovega klica pa še vedno ne. 

In potem se zgodi. Razkritje. Zgodi se Eddie. Zgodi se resnica, ki niti približno ni osvobajajoča in ki obrne zgodbo na glavo. Bralca vmes zavede nekaj “kriptičnih” zapisov in izbrisanih sporočil, nekaj nenavadnih pisem, za katera se zdi, da jih piše Sarah. Ampak ne – vse, v kar ste verjeli do tistega trenutka, se razblini kot milni mehurček. Tako, kot se je razblinila Sarina vera v veliko ljubezen z Eddiejem. Ni je, ne obstaja. Kakšna je resnica o Sari? Resnica boli – najprej zaboli Eddieja in potem še njo, bralca pa prikuje h knjigi, da je ne želi kar tako odložiti, dokler se ne prepriča, kakšen bo konec.

Avtorica Rosie Walsh, ki je pred uradnim prvencem že izdala štiri zabavne ljubezenske romane pod psevdonimom Lucy Robinson; se je odločila za nenavaden pristop. Temno skrivnost, zaplet in razplet v maniri kriminalnih trilerjev, ko bralec skupaj z glavnim junakom brklja, raziskuje in odkriva ter je vse bolj osupel; je združila s čudovito in na videz popolno ljubezensko zgodbo dveh sorodnih duš, za katere pač upa in verjame, da bosta znova prišli skupaj. In ne, seveda ne gre za Gillan Flynn, še manj pa za E. L. James.

Konec bo nekatere navdušil, da bodo lahko mirno zaspali in druge razočaral, saj je potek zgodbe obetal več, obetal nekaj drugačnega. Zdi se, da se vse zgodi prehitro in ne dovolj premišljeno, dodelano. A to prepuščam vam …

Rating: 4 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2018

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: