Zgodbe iz karantene: 1. val

Zgodbe iz karantene: 1. val

Ne želim več niti razmišljat o tem, kaj vse nam je korona preprečila in onemogočila. Dejstvo je, da smo v izobilju slabega in groznega ter vsega, kar želimo čimprej pozabiti, dobili tudi veliko dobrega. Čas, recimo. Čas, da smo se ukvarjali sami s seboj, družino, spoznali resnične prijatelje in nenazadnje ugotovili, kaj nam je v življenju pomembno.

Za mnoge je bila karantena čas za ustvarjanje in tako je slovenski glasbenik Gašper Kržmanc iz sprva povsem spontanega komentiranja vladnih potez (Vlada dela dobro … je začetek vsakega novega zapisa), ki jih je nadgradil z deljenjem osebnega spomina (To me ful spomni na cajt … je začetek Gašperjevega spomina, anekdote ali česa podobnega), napisal knjigo. Podobno kot je Vlado Kreslin iz povsem spontanega prepevanja na domačem balkonu ustvaril za dobri dve uri Pesmi iz karantene.

No, priljubljenost in odziv teh zgodb je Gašperja »prisilila« k izdaji knjige, ki pa v bistvu ni čisto nič drugega kot brezplačna reklama za njegovo matično zasedbo Šlajn, pa drugo zasedbo, v kateri se udinja – Nula Kelvina in pa še za eno, ki ji ravno tako ne kaže najboljše – GK & The Zookeepers. Ampak Gašper dela dobro. Ne dobro, odlično. Pripravil je fantastično – čeprav sila preprosto; promocijsko kampanjo ob izidu knjige, za dodaten sunek navdušenja poskrbel z duhovitimi zapisi »lektorice na dopustu« in se najbrž znašel v nenavadni situaciji, ko bodo ljudje o njem začeli pisati kot o pisatelju, ne pa kot o glasbeniku.

Ne moremo reči, da je Gašper Kržmanc pisatelj. Vsekakor pa lahko potrdim, da je odličen zapisovalec duhovitih zgodb, (ne)smislov in komentarjev vsakodnevnega dogajanja, za nameček pa je tudi odličen pripovedovalec. 57 dni karantene, 57 dni in 57 zgodbic. Od otroških spominov, kako je kakšno ušpičil in bil ustrezno kaznovan, do mladostniških dni in raziskovanja sveta ter vse do poskusa zagona uspešne glasbene kariere. Vse je smiselno združeno z določenimi potezami vlade ali aktualnim dogajanjem v času karantene. Med prebiranjem se vam utegne zgoditi, da boste sami razmišljali, kaj ste pa vi počeli tisti dan in morda iz kakšne zaprašene skrinje še sami izbrskali kakšen spomin.

Ampak ni vam treba napisati knjige. Gašperjeva je dovolj. Ne le zato, ker je prva, ampak predvsem zato, ker je neverjetno iskrena, iskriva, berljiva. In tudi ne zato, ker je Gašperjeva ne le dobra, ampak zelo dobra in skoraj odlična, kar pomeni, da bodo vse druge res le še dobre. Zgodbe iz karantene: 1 val je ena tistih knjig, ki jo boste sicer zlahka kadarkoli odložili in z branjem nadaljevali čez nekaj dni. Zelo verjetno je tudi, da jo boste odložili in hitro vzeli nazaj v roke, ker vam bo dolgčas ali pa boste vedeli, da boste kaj hitro prišlo do zapisa, ki vas bo pošteno nasmejal. Ena tistih knjig, ki jo je vredno imeti in ki je odličen odsev časa, v katerem smo bili letos.

Rating: 4 out of 5.

Založba Uho & Oko, 2020

One thought on “Zgodbe iz karantene: 1. val

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: