Pod gladino

Pod gladino

Paula Hawkins je zablestela s kriminalko Dekle na vlaku, ki je postala ena največjih literarnih uspešnic, doživela seveda tudi nadvse uspešno ekranizacijo z Emily Blunt v glavni vlogi ter Hawkinsovo postavila na prestol. Ali se bo na njem obdržala? Recimo, da ima žanrsko konkurenco v podobno uspešni Gillian Flynn.

Britanka Paula Hawkins se je uspešno izognila erotičnim kriminalkam po kopitu 50 odtenkov … in “znanstveni fantastiki” po vzoru Somraka, čeprav ima pod psevdonimom Amy Silver za pasom štiri spregledane romantično-komične romane, skoraj zagotovo pa se ne bo mogla izogniti večnimi primerjavami z deli Gillian Flynn. Mračne skrivnosti, glavni oz. vsaj izstopajoči ženski liki, bremena preteklosti in takorekoč vsakdanjost okolja, v katerem se zgodba odvija. Zapleti, ki pritegnejo oba spola in kar je morda najpomembneje – Hawkinsova se ni ujela v lasten recept za uspeh. Lahko vam zagotovimo, če vam je bila všeč Dekle na vlaku, vas bo Pod gladino – knjiga, ki je posvečena “vsem nadležnim ženskam”; navdušila.

Nel Abbot je pisateljica, ki želi na podlagi številnih skrivnostnih in usodnih primerov izginotja žensk v rodnem Beckfordu, napisati roman. Tudi njo, tako kot vse prebivalce Beckforda, privlači in hkrati odbija skrivnostni, temačni in nezadržno privlačni tolmun. Tolmun pogubljenih. Kraj za zabavo, kraj za brezskrbno preživljanje otroštva, družinske piknike in druženje, a tudi kraj za umiranje. Skalovje nad njim je spolzko in strmo, včasih se zgodi nesreča, spet drugič pač ne. Tolmun je stoletja kaznoval nadležne ženske – čarovnice, spogledljivke, lahkoživke, svojeglave upornice in Nel je bila tista, ki je raziskovala, brskala in kopala ter zbirala in zapisovala mnoge primere. Kaj odkrije, da se še sama požene v Tolmun ali, kot sumi njena mladoletna hči – jo je tja nekdo porinil?

Nelina odtujena sestra Jules je tista, ki se mora, vsem mučnim in zakopanim spominom navkljub, vrniti v Beckford, se hočeš nočeš spopasti s potlačenimi strahovi, vedno prežečimi nočnimi morami in, Tolmunom. Tudi ona je bila blizu pogube in prav Nel je bila tista, ki ji je rešila življenje. Zakaj se potem ona ni odzivala na njene klice na pomoč? Morda jih ni prav razumela ali pa jih ni hotela razumeti? Morda pa se je to moralo zgoditi, da se je enkrat za vselej spoprijela in obračunala s strahovi.

Dekle na vlaku smo brali kot pripoved treh likov, tokrat jih prvoosebno pripoveduje kar enajst, za nameček prebiramo še zgodbe, ki jih je Nel zapisala v Tolmun pogubljenih. Lokalni policisti, učitelji, ravnateljica, “čarovnica”, mame, očetje, hčere in sinovi, prijatelji in sovražniki, vsak s svojo zgodbo, prelomljeno obljubo, vsaj enim dejanjem, ki se ga sramuje in vsaj eno usodno napako. Preteklosti se ne da spremeniti, pa je mogoče vsaj ublažiti posledice? Jules odkriva in se izgublja, izgublja tla pod nogami in zdi se, da bo vsak hip (znova) omahnila.

Hawkinsovi je treba priznati, da izvrstno krmari zgodbo, ki le redko zaniha v suspenzu, hkrati pa pretkano odmotava spretno zapleten klobčič mnogih usod, ki so med seboj prepletene mnogo tesneje, kot se sprva zdi. Komu zaupati? Kdo laže, da bi obvaroval druge in kdo prikriva, da bi obvaroval sebe ter sebi bližnje? Kdo koga ljubi in kdo koga sovraži? Kar je avtorici uspelo s prvencem, je tokrat še nadgradila – Pod gladino je mračno branje, ki vas bo zasvojilo.

Rating: 5 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2017

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: