Zlata kletka

Zlata kletka

Camilla Lackberg je ena najbolj priljubljenih skandinavskih pisateljic v kriminalnem žanru, kar glede na res močno konkurenco ni preprosto. Tisto, kar jo morda dela še toliko bolj posebno, je vsekakor dejstvo, da piše kriminalke, ki jih rada bereta oba spola. Dober zaplet, še boljše razvita zgodba, nekaj mehke erotike je skoraj pravilo in dokaj nepredvidljiv zaključek. Po seriji, kjer se je posvečala predvsem umorom oz. zločinom v Fjallbacki, pa je nastopil čas za nekaj novega.

In to kako zelo novega, saj serija nosi naslov Faye, kar nam da vedeti, da bo glavna junakinja tokrat ženska. Sprva se sicer ne zdi tako, pa čeprav obe pripovedi, torej danes in nekoč, spremljamo skozi njene oči. Faye je bila uspešna, perspektivna in ambiciozna ženska, a nato spozna Jacka, se noro zaljubi, pozabi na svojo kariero in se posvetu zgolj in samo njemu, nato pa še njuni hčerki. Jack seveda ni angelček in vse bolj se kaže, da ima tudi Faye dolgove in grehe iz preteklosti (odraščala je v Fjallbacki) in počasi se vse začne kopičiti.

Pojem »zlate kletke« je seveda znan. Imaš pravzaprav vse, kar ti srce poželi, a si še vedno zaprt. Jack je res premožen, postaven, ima kar nekaj seksualnih fantazij (ideje dobiva med skoraj obsedenim gledanjem spletne pornografije), ki skrbijo za začinjeno spolno življenje in seveda skrbi za to, da je njuno življenje polno prestiža. Le Faye mora biti popolna gospodinja, brezhibna žena in vedno prisotna mama. Življenje, ki si ga dandanes želi malokatera ženska.

In potem Jack Faye izda. Faye seveda do spoznanja, da je ljubezen lažna, pride takorekoč po naključju, ki bo presenetilo celo bralca. In seveda se vprašaš, kaj se bo zgodilo, kako bo šla zgodba naprej. Enako stori Faye, ki ne ve. Moževa izdaja jo dobesedno ohromi. Mož, ki mu je v zadnjih letih posvetila svoje življenje in zaradi katerega je pozabila na lastne potrebe, ji je storil nekaj tako podlega in nizkotnega. In če je človek dolga leta vajen razkošnega življenja, ko mu kaj veliko pravzaprav ni treba delati, potem pozabi delati vse. Pozabi razmišljati.

Faye potrebuje nekaj časa, da najprej sestavi sebe in v tem slikanju psihičnega okrevanja je Lackbergova res močna in prepričljiva. Bralec (ali pač bralka) se zlahka prepozna v vsej nemoči in brezupu, ko se lahko le sesedeš in čakaš, da te bo kdo pobral. In potem prideš do spoznanja, da okoli tebe ni ničesar in nič in da se boš moral pobrati kar sam. Se pobrati, zaživeti na novo in – maščevati. Udariti tam, kjer najbolj boli. Faye začne sedaj sestavljati druge koščke, tiste, za katere je mislila, da jih je v letih popolne zakonske otopelosti pozabila. Pa ni. Odlično ji gre. Parfum na naslovnici se z razlogom imenuje Revenge by Faye.  

Kako se roman razplete, vam seveda ne izdam, vam pa lahko zaupam, da je pred kratkim izšlo nadaljevanje Srebrna krila

Rating: 4 out of 5.

Učila International, 2019

One thought on “Zlata kletka

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: