Skrivno društvo KRVZ

Skrivno društvo KRVZ

Pripadam generaciji, ki se je zabavala ob prebiranju Ingoličevega Tajnega društva PGC in zelo sem vesel, da ima današnja mladina, tudi moji otroci, možnost brati nekaj podobno zabavnega, vznemirljivega in domačega. Skrivno društvo KRVZ Simone Semenič je vsekakor roman, ki bi z veseljem prebirala aktualna generacija in še kakšna za njo.

In najprej še kratko pojasnilo. Pri pisanju o otroški oz. mladinski literaturi sem vedno v precepu, saj gre v večini primerov za knjige, ki niso namenjene staršem oz. odraslim. Kar seveda ne pomeni, da jih ne bi smeli brati. Pri kakšni prav posebej izpostavim, da bi bilo odlično, da bi jo prebrali vsi. Za Skrivno društvo KRVZ sicer težko rečem, da sodi v to kategorijo, čeprav bodo tudi odrasli v njej izvedeli marsikaj zanimivega, se ob prebiranju zabavali in ugibali skupaj z glavnimi junaki ter imeli vsekakor kakšno izhodišče za pogovor s svojimi nadobudneži. No, kaj si o knjigi mislim sam, v nadaljevanju, lahko pa povem, da sta jo prebrala dva od treh otrok v našem gospodinjstvu in da jima je bila zelo všeč.

Črt in Vid ter dvojčka Iza in Kaj so četverica, ki nas popelje po ljubljanskih ulicah. Tisti splošno znanih, kakšni skriti in pozabljeni in celo po kakšni takšni, kjer se skriva ali pa vsaj sliši zmaja. Najprej Črt zagleda senco, za katero je prepričan, da gre za zmaja. In če kdo, potem mu bo verjel najbolj prijatelj Vid, ki pa ima zanj ravno tako skoraj nekaj neverjetnega. Iza in Kaj sta namreč odkrila skrivnostni zemljevid, za katerega sprva ne vedo, kam jih lahko odpelje.

Izkaže se, da v nek skrit in seveda skrivnostni svet, ki se ga morda spominjajo le še njihove babice in dedki. V neko drugačno Ljubljano, kjer so še res živeli zmaji in ko je bilo še moč najti rastlino, ki zmajem omogoča dolgo življenje. Korak za korakom, ulico za ulico, uganko za uganko in seveda skrivnost za skrivnostjo, da o težavah in nevarnostih sploh ne začnem, druščina odkriva in razkriva pozabljeno. Predvsem pa morajo poskrbeti, da bo ljubljanski zmaj Lintvern preživel. Glede na to, da je avtorica knjigo začela pisati že pred desetletjem, je očitno slutila, da bomo v letu 2020 iskali zdravilo za preživetje (ne zmajev, ampak ljudi). Bralec kmalu pozabi, kdaj in kje so mladi junaki, v danes ali včeraj, ampak jim zgolj sledi, predvideva in ugiba ter drži pesti, da jim bo uspelo.

Duhoviti dialogi, poplava referenc, kjer utegnejo mlajši bralci potrebovati pomoč staršev in zelo tekoča pripoved, ki bo bralce vsekakor prikovala za knjigo. In seveda – ključno ostaja tudi vprašanje, kaj za vraga pomeni KRVZ?!

Rating: 5 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: