Si že kdaj poskusil luno?

Si že kdaj poskusil luno?

Boštjan Gorenc – Pižama je svojčas slovel kot raper, igralec, pa potem kot improvizator in stand-up komik. Tisti, ki veliko berete, seveda veste, da je Pižama tudi odličen prevajalec in da je poskrbel za mnoge fantastične prevode literarnih del za odrasle kot otroke.

Boštjan pa je začel nase opozarjati tudi z avtorskimi deli in že njegov prvenec sLOLvenski klasiki 1 je poskrbel za veliko vznemirjenja, krohotanja in seveda nestrpnega pričakovanja nadaljevanja. A smo vmes dočakali pravljični prvenec Kaj se skriva očku v bradi, sodelovanje pri Cankarju v stripu, pred izidom so Reformatorji v stripu, mlečne pravljice in pa seveda še eno dolgometražno pravljico – Si že kdaj poskusil luno?. Tudi tokrat je Pižama sodeloval z ilustratorjem Igorjem Šinkovcem, ki odlično lovi njegovega pravljičnega duha.

Glavni junak je Svit, ki se odloči iz velike škatle izdelat raketo in z njo odletet na luno, saj želi poskusit, ali je res narejena iz sira, pri čemur mu pomaga bratranec Erik, ki meni, da je luna narejena iz bele čokolade. In dogodivščina se lahko začne. Raketo poimenujeta Frčela Prdela, saj bo frčala in prdela po vesolju in, odletita. Na tej točki Pižama zapusti realnost in poleti na krilih domišljije v odkrivanje vesolja, kjer si da duška tako s slikovitimi opisi (npr. kako kometi ščipajo zvezdice v lička in jim kuštrajo lase) kot zabavnimi dialogi dveh šestletnikov. Mlada astronavta pa me igrivim raziskovanjem in spoznavanjem lune preseneti orjaško kosmate bitje na šestih nogah, ki si želi – čohanja! Fanta seveda ne pozabita, zakaj sta pravzaprav prišla in poskusita luno. Le kakšnega okusa je? Lahko vam izdam, da nič od tistega, kar sta fanta pričakovala, vseeno pa nekako znanega. Misija je uspešno končana in čas je za povratek domov.

Brez filozofiranja in s še manj pridiganja ali moraliziranja. Pravljica, ki jo bodo otroci z veseljem prebrali, se ob prebiranju zabavali, postavili kakšno vprašanje in jo najbrž nadgradili z lastnim videnjem (in okušanjem) in jo brali znova in znova.   

Rating: 5 out of 5.

Založba Mladinska knjiga, 2019

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: