Kulturni duhec in Domišljija na simfoničnem koncertu

Kulturni duhec in Domišljija na simfoničnem koncertu

Kratka, zanimiva in poučna zgodbica, polna prijaznih namigov, kjer v glavnih vlogah nastopata Kulturni duhec in Domišljija. No, in simfonični orkester.

Zgodbico je vešče napisala Damjana Kenda Hussu, ki jo poznamo po mnogih zanimivih otroških delih in pesmih, v katerih se vsa bogata sporočilnost pokaže šele po številnih ponovnih branjih ali poslušanjih. Za barvite ilustracije je poskrbel Adriano Janežič in še dodatno obogatil dojemanje resne glasbe.

Resna glasba v večini primerov ni nekaj, kar bi otroci želeli poslušati sami od sebe. No, pa saj v bistvu nobena glasba ni ravno njihova izbira, ampak jo zanje izbiramo mi in jim jo vrtimo, oni pa potem z doživljanjem določijo oz. izberejo, kaj jim je všeč. In tako se prej ali slej začnete vrteti v začaranem krogu ponavljanja enih in istih pesmi – doma, v avtu, s prepevanjem na sprehodih itn. In čeprav večina staršev otroke začne v glasbeni svet seznanjati z otroško glasbo, tudi sam poznam nekaj primerov, kjer so začeli s klasično oz. resno glasbo. In za otroke to seveda ni slabo! Mene zadnje čase preseneča 8-letnik, ki si najrajši izbere »glasbo za možgane« in več ur skupaj posluša Mozarta, Beethovna, Vivaldija in številne druge mojstre klasične glasbe. In veste kaj? Rajši to kot kup modernega in zanj nerazumljivega ter tudi neprimernega instant glasbenega smetja.

Izhajajoč iz zapisanega, bo takšnega otroka prej ali slej zamikalo obiskati kakšen koncert resne glasbe in tu vam bo omenjena knjigica prišla kot nalašč. Knjigo je izdal Cankarjev dom, ki je ne le slovenski hram kulture, ampak tudi eden največjih kulturnih centrov v Evropi, kjer se v običajnih okoliščinah zvrsti več kot tisoč prireditev na leto. In če si boste zaželeli ogledati koncert resne glasbe, je Cankarjev dom seveda kot nalašč.

No, naša junaka Kulturni duhec in Domišljija se odločita obiskati enega takšnih koncertov in strokovno bolje podkovani Kulturni duhec radovedni Domišljiji potrpežljivo odgovarja in razlaga. Mladi bralci bodo tako izvedeli, da se na tovrstne koncerte ne zamuja, da je treba biti primerno oblečen, kdaj se ploska in kaj so stoječe ovacije, pa tudi, kako vljudno priti do svojega sedeža, če je ta npr. na sredini vrste. ABC lepega obnašanja ne le na koncertu resne glasbe, ampak na kateremkoli koncertu, za katerega bi lahko rekel, da ni namenjen le otrokom, ampak tudi njihovim staršem oz. starejšim.

In ker zgodbica sama po sebi morda ne bo odgovorila na čisto vsa vprašanja – tako, kot se je to zgodilo Domišljiji, so v zaključku še odgovori vodje programa resne glasbe, opere in baleta v Cankarjevem domu, Ingrid Gortan. Kulturni duhec in Domišljija sta namreč staršem olajšala delo in časom moderno napisala elektronsko pismo s številnimi vprašanji – zakaj je v orkestru toliko violin, kaj simbolizira rokovanje dirigenta in violinista v ospredju, kakšna je razlika med simfoničnim in filharmoničnim orkestrom, o orglah in še kaj. Tudi nekaj PR statistike o Cankarjevem domu na koncu ne uide, ampak naj se otroci zavejo, kako pomembna za vse nas je res ta ustanova. Veliko zgoščenega branja in ogromno zanimivih ter uporabnih informacij na malo prostora.  

Rating: 4 out of 5.

Cankarjev dom, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: