Čista desetka

Čista desetka

Čista desetka je knjiga, ki vas ne bo navdušila le za šport, ampak boste povsem drugače začeli gledati tudi na številke in statistike, uspeh ne bo več samoumeven n morda boste prišli tudi to točke spoznanja, da je uspeh v veliki meri odvisen od vas samih.

Avtor knjige je Slavko Jerič, zelo zanimiv človek, ki sem ga spoznal prek številnih zanimivih tvitov o športu, kjer je številke in statistike objavljaj na zanimiv in berljiv način. To seveda počne še danes. No, potem so sledili podcasti, v katerih je znotraj domiselno zastavljenega koncepta gostil zanimive goste in jih predstavljal na zanimiv način – predvsem zato, ker je gostom pustil govoriti, kar je dandanes že kar redkost. Seveda rad prebiram tudi njegove kolumne, ki jih objavlja na spletni strani nacionalke in ko sem videl, da pripravlja knjige, sem jo nestrpno pričakoval. In vsi tisti, ki Slavka poznate, nad knjigo ne boste razočarani, presenečeni sicer tudi ne, ker če kaj, lahko pričakujete najboljše.

Nazaj h knjigi, o katere ste sicer v preteklih tednih lahko prebrali že marsikaj. Čista desetka nosi podnaslov Desetletje izjemnih športnih junakov, dosežkov in zgodb 2011-2020, razdeljena pa je na pet poglavij – Slovenski uspehi, Mednarodne zvezde, Nogomet, Odmevne zgodbe ter Drug(ačen) pogled na šport. In naj pustim ob strani izbor prvih dveh oz. celo treh poglavij, saj je bolj ali manj jasen, kdo in kaj je zaznamoval to desetletje – od naših košarkarjev z Luko Dončićem na čelu, super kolesarjev Rogliča in Pogačarja, pa Tima Gajserja, Tine Maze, Petra Prevca ter rokometašev in odbojkarjev ter tujih (mega)zvezdnikov, kjer so presenetljivo (in to ne pomeni nezasluženo!) izpostavljeni tudi gimnastičarka Simone Biles, kolesar Chris Froome ter šahovsko božanstvo Magnus Carlsen. Najbrž je na mestu pomislek, zakaj med izpostavljenimi domačimi junaki ni Janje Garnbret, saj njena zvezda na plezalnem nebu sije že pet let? No, vsekakor bo našla svoj prostor v nadaljevanju …

Med zgodbami o nogometu je na mestu in pohvale vredno, da so med vsemi težkokategoriniki omenjeni tudi »naš« Maribor, pa uspešno delo Matjaža Keka na Reki in seveda mali nogometni čudež, imenovan Leicester City, ki je v sezoni 2015/16 postal angleški državni prvak. Dokaz, da lahko uspe tudi majhnim. Dokaz o moči združene ekipe, ki dela in gara za skupen cilj. Ne preseneča, da se je v letošnjem letu tako sporna ideja nogometne Superlige začela sesuvati prav v Angliji in pri njihovih navijačih, saj je nogomet večini svetinja in način življenja, ne »le« družbeni dogodek. Kje drugje podobne zgodbe najbrž niso možne oz. so možnosti za kaj takega malo verjetne, saj – kot Slavko piše v tem in tudi drugih poglavjih, je moč denarja preprosto prevelika.

No, in potem poglavji, ki sta mi všeč in kjer me Slavko ni razočaral. Šport nekoliko drugače, iz drugega zornega kota in z zgodbami iz ne tako izpostavljenega ozadja. Pač vse tisto, kar mene osebno, zanima in tudi navdušuje. Dandanes ni težko priti do podatkov, koliko golov je kdo dosegel, koliko milijonov zaslužil, kakšen avto ali neverjetno domovanje ima, ampak … potem pridemo do dopinga, epidemije, poškodb, osebnih težav in napadov, duševnega zdravja, novih športov in pristopov do poznavanja nasprotnikov in doseganja (še) boljših rezultatov, življenja po končani športni karier in še za kaj je Slavko našel prostor. Šport ob športu bi lahko rekli. Dandanes pač vsi vidimo bodisi samo svetli ali zelo temno plat, tistega vmes pa ne. In veliko tega vmesnega je opisano v teh poglavjih, zgodbe, ki jih ne poznamo ali pa jim nismo posvečali dovolj pozornosti. Pa bi jo morali.

Dejstvo je, da so vsi zapisi kratki in jedrnati ter tudi zato razumljivi. Podrobnejše analize in videnja boste morali iskati kje drugje. Vsako poglavje ima že odlično napisan uvod, ki vas bo pritegnil k branju in nato morda tudi k nadaljnjemu raziskovanju. Vse skupaj je dopolnjeno še s kakšno zanimivo izjavo ali mislijo, prezreti pa ne gre niti odličnega slikovnega gradiva.

Knjigo tako v branje priporočam vsem ljubiteljem športa, staršem, ki doma »vzgajajo« športnika in pa mladim in nadobudnim, ki jim šport predstavlja sanje. Sanje lahko hitro postanejo nočna mora, pa čeprav ta knjiga vsekakor bolj navdihuje in spodbuja ter obenem tudi prijazno opozarja, nikakor pa ne odvrača. Upam in držim pesti za nadaljevanje in morda niti ni treba čakati na desetletje – mislim, da je primerov dovolj tudi za »čisto pet«.

Rating: 5 out of 5.

Mladinska knjiga, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: