Dve bivanjski knjigi za otroke

Kje pa ti živiš?

Tokrat v enem članku dve knjigi, za kateri se mi zdi, da se lepo dopolnjujeta in ob zabavni zgodbi otroke še izobrazita. Kje pa ti živiš? Otrokom razloži pomen in razlike med bivališči, Igi Špic, arhitekt pa nam predstavi zabavno zgodbo mladega arhitekta, katerega sanje se skoraj spremenijo v nočno moro.

Knjigo Kje pa ti živiš? sta ustvarili Živa Deu in Bara Kolenc, jo postavili v Ljubljano, za glavnega junaka pa dečka Nejca, ki si nekega dne ponosno zgradi hišico na drevesu. Pravzaprav bolj gnezdo kot hišico, kar se le potrdi ob prvem močnejšem sunku vetra. Nejc, ki s staršema in babico živi v veliki hiši, s pomočjo družine želi odkrivati znano in manj znano ter predvsem zanimivo o hišah.

Nejc takorekoč izve vse! Hiša ali dom? Babica mu lepo razloži, da je dom tam, kjer te imajo radi. Prostor za bivanje in seveda arhitekturni objekti, ki so se skozi stoletja spreminjali, tako kot so se spreminjale naše navade. Vsaka hiša oz. stanovanje ima prostore oz. sestavne dele in za vsakega od njih je zadolžen drug mojster, ki mora svoje delo opraviti glede na arhitekturne načrte, sicer se hiša lahko podre, zamaka oz. se njeni prebivalci soočajo z različnimi težavami. Če pomislim, je to pravzaprav knjiga, ki bi jo moral prebrati tudi kakšen gradbeni mojster, ki pride, pogleda, na hitro nekaj popravi in mastno zasluži, čez dva tedna pa že kličeš novega mojstra, ker je bil prejšnji navaden prevarant, katerega telefonska številka ne obstaja več.

In pridemo do arhitektov in še druge knjige – Igi Špic, arhitekt. Kratka in simpatična pripoved o malem Ignacu (oziroma Igiju), ki jo je prevedel in prepesnil Matjaž Pikalo nam prikaže dečka, ki je že v plenicah začel ustvarjati, graditi, rušiti, načrtovati in pač početi vse tisto, kar počnejo arhitekti. Starša sprva seveda nista navdušena, a kmalu spoznata, da je arhitekturna strast v njunem sinu preprosto premočna, poleg tega se vse bolj zdi, da ima fant resničen talent.

Igi Špic, arhitekt

No, Igijevo arhitekturno udejstvovanje pa ni posebej všeč njegovi učiteljici Lili, ki o arhitekturi in gradnji zaradi lastne slabe izkušnje ne želi niti slišati. Srečnemu dečku se podre svet, dobesedno. Vse do usodnega šolskega izleta, ko se poruši most, učiteljica obupa, Igi pa zgrabi priložnost in skupaj s sošolci in sošolkami zgradijo fantastičen most in tako nehote postavijo most med njimi in učiteljico ter med vsemi njimi in arhitekturo. Na koncu je zelo preprosto prikazanih še nekaj resničnih arhitekturnih dosežkov in presežkov.

Obe knjigi sta zanimivi, kratkočasni in poučni. Kje pa ti živiš? bolj igra na struno pripadnosti in povezanosti družine ter pomena doma kot takega, Igi Špic, arhitekt pa izhaja iz drugačnosti, razvijanja in podpiranja otroških talentov ter sprejemanja.

Kje pa ti živiš?

Rating: 4 out of 5.

Rokus Klett, 2010

Igi Špic, arhitekt

Rating: 5 out of 5.

Rokus Klett, 2010

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: