Kaj razmišlja moj najstnik?

Kaj razmišlja moj najstnik?

Priročniki mi niso blizu, taki o vzgoji sploh ne. Predvsem zato, ker še vedno trdim, da je vsak otrok edinstven in ga je treba kot takega jemati (in sprejemati), zato tudi ni enotnega recepta, kako jih vzgajati. Sploh pa ni recepta, kako vzgajati najstnika …

Težko bi rekel, da se vsake toliko časa znajdem v situaciji, ko sem pri vzgoji mojih dveh (tretji je na pragu najstništva) najstnikov povsem nemočen in nimam pojma, kaj storiti ali reči. Vsak dan se znajdem v takšni situaciji. Zjutraj razmišljam, kaj mi bo prinesel dan, čez dan potem skušam nekako krmariti in zvečer sledi nova doza razmišljanja, pogovarjanja, analiziranja, iskanja napak in dobrih stvari. Težko je. Ne želim se sploh spuščati v to, kakšna vzgoja je dobra – represivna, permisivna, demokratična, … to mora odkriti vsak starš in je še kako povezano z otrokovim karakterjem. Lahko vam sicer povem, da se mi zdita tako permisivna kot represivna zelo napačni, demokratična pa vsaj v mojem primeru zelo neučinkovita. Potrebno je kombiniranje, ključno pa je pravilno odzivanje in predvsem komunikacija ter zaupanje. Če vam otrok ne bo zaupal, se z vami ne bo želel pogovarjati in ko bo med vami naenkrat tišina, takrat ste otroka izgubili.

Časi se spreminjajo in tako se spreminjajo tudi vzgojne metode. In kot starši se moramo čim prej sprijazniti, da pač nič več ni tako, kot je bilo, ko smo bili mi otroci oz. najstniki. Otroški možgani in telesa se spreminjajo in tako tudi obdobje najstništva pogosto pride prej. Najstniški možgani so povsem drugačni, danes je ključno ugajanje, biti del množice, v vsakem trenutku jim je na voljo neskončno veliko informacij in seveda so potem tu še različne pametne naprave, ki so današnjo mladino (pa ne le njih!) dobesedno zasužnjile.

Knjiga Kaj razmišlja moj najstnik je razdeljena na četrta poglavja – Razumevanje najstniških let, Vaš 13-14 letnik, Vaša 15-16-letnica in Vaš 17-18-letnik. Ne glede na to, kako zelo se je vse spremenilo, je pravzaprav pomembno, da vi ne pozabite, kakšni ste bili v tem obdobju – najbrž uporniški, radovedno, jezikavi, odrezavi, tudi nesramni in morda žaljivi, vedeli in znali ste vse, želeli ste se postaviti na svoje noge in uživati samostojnost. In današnji (torej naši) najstniki niso čisto nič drugačni. Dekleta ali fantje. Mi smo drugačni, tako kot so bili naši starši. Mame in očetje. In še enkrat več – vzorci, ki jih mi prinesemo v starševstvo, so ravno tako pomembni. In želja, da ne bi ponavljali napak naših staršev, je včasih le želja.     

Knjiga je napisana preprosto – na hitro razloži vedenje najstnikov in ponuja splošne odgovore, kako se odzvati. Odziv je pogosto napačen, preveč impulziven, kot bi zaloputnili z vrati. In vemo, da to ni nikomur všeč. Tisto, kar moram pri knjigi res pohvaliti in izpostaviti, je to, da je vsak primer orisan z obeh plati – najstnikove in starševske, priporočen odziv pa je naveden tako v tistem hipu (nekega neljubega dogodka) kot tudi na dolgi rok. Tu so recimo jim običajni najstniški problemi – spopadanje z mozolji, neprijeten (hormonsko pogojen) vonj, kupovanje prvih nedrčkov, brezbrižnost, spori s simpatijami in prijatelji, oblačila, alkohol, laganje, obsedenost s telovadbo, preklinjanje in še bi lahko naštevali, ampak tako vam je najbrž jasno, da je knjiga zastavljena res celovito.

Nekatera najbolj pereča vprašanja imajo poseben del, imenovan Načrt preživetja za najstnike. To so zadeve, ki prehajajo normalne najstniške okvirje – spolnost in kontracepcija, spolna usmerjenost in identiteta, privolitev in spolni odnosi, pornografija, pomoč pri testih, družbena omrežja, medsebojna komunikacija, pritisk vrstnikov in težave s prijatelji, samopoškodovanje, sestavljene družine, težave s prehranjevanjem ter v zadnjem obdobju izpostavljeni in žal vse bolj pogosti ter izraziti anksioznost in depresija ter seveda droge. Poleg same težave je v teh izpostavljenih poglavjih predstavljenih 8 ključnih načel ter nasveti za različne starosti naših najstnikov, saj vemo, da sprva banalne težave lahko kmalu postanejo vse globje in če se bo znal otrok (in vi) z nečim uspešno spopasti pri trinajstih, bo uspešen vzorec prenesel tudi v naslednja (pa ne le najstniška) leta.   

To ni knjiga z uspešnimi recepti za vzgojo najstnika in notri boste zaman iskali točno tak primer, kot je vaš. Takšni so zapisani v vaši knjigi spominov. Morda boste našli ključ do uspeha – kako se odzvati in kako komunicirati ter predvsem, kako razumeti besede in dejanja vašega najstnika. Zakaj sem napisal morda? Zato, ker si starši pogosto zatiskamo oči in se delamo, da se našemu najstniku in nam to ne dogaja. Če sprememb niste opazili, potem ste pri vzgoji nekje že zgrešili pot in vas najbrž že za naslednjim ovinkom čaka presenečenje – strm spust v temen prepad najstništva. In knjiga Kaj razmišlja moj najstnik? je lahko vaša svetilka …

Rating: 4 out of 5.

Didakta, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: