Oddelek za občutljive zločine

Oddelek za občutljive zločine

Naslovnica nas opozarja, da v rokah držimo knjigo iz novega žanra – »skandinavski blanc«. Kriminalka in napeto branje – ja. Trupla, kri, okrutni zločini – ne. Humor, pronicljivi dialogi, nenavadni zapleti je vse tisto, kar bo prepričalo ljubitelje napeta, a sproščenega branja.

Alexander McCall Smith je britanski avtor zimbabvejskega porekla in predvsem »britanskost« se še kako čuti v njegovem pisanju, predvsem v značilnem humorju, pa čeprav je dogajanje Oddelka za občutljive zločine postavil na Švedsko, natančneje v mestece Malmo. Glavni junak je detektiv Ulf Varg (kot kasneje izvemo, je njegovo ime Volk Volk), ločen, iskren, prijazen in iskreno dober policist, ki vodi malo ekipo, s katerimi rešujejo nenavadne oz. občutljive zločine, ki se dogajajo v njihovem mestu.

Najprej je tu napad z nožem in vbod na sila nenavadno mesto, ki ga Ulf tako s pomočjo desne roke, detektivke Anne in policista Blomquista (ki ni del Oddelka, si pa tega še kako želi) reši relativno hitro in po starih policijskih metodah – zaslišanja, natančen ogled mesta »zločina«, nekaj sklepanja in soočenje z glavnim osumljencem in krivcem.

Potem se avtor nekoliko odmakne od Ulfa in njegove ekipe in nam predstavi simpatično in inteligentno Bim Sundstrom, ki živi sama z mamo Elvinio, ima tri prijateljice – Signe, Linneo in Matildo. Nima pa fanta. Signe ima kar dva in tako se Bim odloči, da ga bo imela tudi sama – pa čeprav si ga mora izmisliti! Premišljeno in domišljeno naredi sebek s simpatičnim fantom na ulici in ga prijateljicam in tudi mami »proda« kot svojega fanta Sixtena. Reševalca, bodočega študenta medicine, ki res veliko dela in ga zato ne morejo spoznati. Ljubezenska zgodba ima seveda nekaj pomanjkljivosti in ko je Bim potisnjena v kot, »proda« še eno laž – Sixten je moral na Severni tečaj. Zgodba se seveda zaplete in izmišljena ljubezen poskrbi za kar nekaj izginulih oseb, nenavadnih pogovorov in zasliševanj ter odkritij, a Oddelek za občutljive zločine konce ljubezenske zgodbe hitro poveže in zaveže. Brez trupel!

Detektiv Varg se medtem z dramo sooča doma, saj se njegov pes Martin, ki ogromno časa preživi pri prijazni ovdoveli sosedi, gospe Hofgors, začne nenavadno obnašati. In če se Ulf najprej ustraši, da njegov zvesti prijatelj umira, ga veterinar potolaži – Martin očitno trpi za depresijo in ga bo treba zdraviti. Ulf mimogrede pomaga še obtožencu prvega rešenega zločina, saj je res človek, ki da veliko na pravico in se spopada z vse bolj intenzivnimi čustvi, ki jih goji do sicer poročene sodelavke Anne. Vsekakor nekaj, kar bomo z zanimanjem spremljali v naslednjih zgodbah. (v angleščini tako že lahko najdete Varg in Love, pa tudi The Talented Mr. Varg in The Man with Silver Saab).

No, in še zadnji zločin, ki napoveduje prelomno točko v Vargovi karieri, saj ga za zahtevno (in diskretno) nalogo zadolži kar sam komisar, Felix Ahlborg, ki je ravno tako nekaj povsem drugačnega in nestereotipnega, kar se pričakuje od policijskih komisarjev, sploh pa v skandinavskih kriminalkah. Komisar Ulfa pošlje na posebno misijo – v zdravilišču, ki ga vodi njegov sorodnik, se dogajajo čudne stvari, ki strašijo in odvračajo goste. Ulf se tja odpravi z Blomquistom, kar poskrbi za obilo odličnih dialogov in modrosti že na poti tja in seveda znova nenavadno odkrivanje zločina. Ulfu je takoj jasno, da nekaj ni v najlepšem redu med lastnikoma – Baltserjem in njegovo privlačno ženo Angel, Blomquist posumi, da je Baltser pravzaprav volkodlak in veste kaj – niti ni tako daleč od resnice. Primer uspešno rešita in predstavita komisarju, ki ob nepričakovanem razpletu sicer ni najbolj zadovoljen, a zaradi kvalitetne in uspešne preiskave nagradi oba – Varga poviša, Blomquista pa dodeli Oddelku za občutljive zločine.     

McCall Smith me je presenetil ne le z zanimivo zgradbo in mestoma dolgimi, a zelo humornimi dialogi, ki se sprva zdijo nepomembni, a držijo zgodbe skupaj, ampak predvsem v tem, kako odlično stopnjuje zgodbo. Bralci kriminalki bodo marsikje začutili možnost preobrata v nekaj povsem drugačnega, odvijali se jim bodo različni scenariji, ampak ne – to je pač skandinavski blanc. Lahko rečemo, da je Oddelek za občutljive zločine namenjen vsem tistim, ki radi berejo drugačne kriminalke. In kot vedno – z drugačnim ni narobe. Dobrodošla sprememba in poživitev.

Rating: 4 out of 5.

Didakta, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: