Moj jezik je težek kot slon

Moj jezik je težek kot slon

Knjiga tviterizmov, ki jih je deset let zapisoval Mitja Muršič oziroma @kriminiblog. In že vidim tiste, ki se bodo mrščili, da zbirka tvitov pač ne more biti knjiga. Lahko je, seveda. Če imamo zbirke misli, šal, posvetil, voščil in še česa, zakaj ne bi imeli še knjige tvitov?

Naj najprej priznam, da je bil twitter tudi zame dolgo čas glavno in vodilno družbeno omrežje, na katerem smo kulturno izmenjevali še tako različna mnenja, debatirali o prav vsem, si pomagali in se spoznavali. Vse do pred nekaj leti, ko je začel postajati dobesedno greznica slabomislečih, nevoščljivih, nesramnih, predrznih in še kaj bi lahko napisal. Seveda obstajajo izjeme, a je trolov vedno več. No, @kriminiblog je ena tistih redkih svetkih izjem, kar njegova knjiga Moj jezik je težek kot slon dokazuje in potrjuje. Deset let in več kot petdeset tisoč tvitov (ali čivkov, če vam je ljubše). Sam vidim, da sem na podobni statistiki, pri čemer zadnja leta kot rečeno, tvitam bore malo.

No, @kriminiblog je znan in priljubljen zaradi svoje pronicljivosti in duhovitosti, zanimivih besednih iger in smiselnih poigravanj in ni bilo malo trenutkov, ko je prav on s premišljenostjo (ali pač spontanostjo in preudarnostjo) zadel žebljico na glavico.

Poglavij je precej in že njihova poimenovanja so dovolj dober razlog za prebiranje te zbirke – od Amorski in Animalni, prek Človekaljubni in Mementomorasti ter Solzasti in Odljudni (blizu so Priljudni), Žgečkljivi in Vulvasti pa vse do Pavlihasti, Bodečenežni in seveda so tu tudi Alkoholistični in Kafetarski, Sarmantni in Koronski, Roditeljski in vse do Samoporogljivi in Končnokončni. Pa še kar nekaj jih je vmes. Haikujev tudi ne gre spregledati.

V povprečju po trije na stran, dobrih štiristo strani in kot včasih rečem za kakšnega glasbenika, da z eno skladbo naredi več kot mnogi v celi karieri, podobno velja tu. Teh nekaj čez tisoč tvitov je odličen presek razmišljujočega človeka, ki mu je mar. Še tisti najslabši tvit (in ne ocenjujem!) je bolj berljiv, proniciljiv, zanimiv, resničen, duhovit, žalosten, osvežujoč, osveščevalen kot mnogi tviti naših politikov ali pa vplivnežev. Po eni strani se zdi, da je zelo preprosto, ampak verjemite, da ni.

Knjiga, ki je seveda ne rabite prebirati od prve do zadnje strani in jo lahko kadarkoli odložite. Včasih se boste ob njej zabavali in sprostili, drugič vam bo dala pošteno misliti. Površen bralec bo spregledal številne besedne igre in res spretna poigravanja, zbrani tviti pa so odličen material za deljenje naprej po svojih kanalih. Le ne pozabite povedat, čigavi so.

Rating: 5 out of 5.

Agencia Toš@Tosch, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: