Guinness World Records 2021

Guinness World Records 2021

Guinnessovi rekordi so me vedno privlačili. Spomnim se TV-oddaj in posnetkov. Dah jemajočih in neverjetnih rekordov. Ali pač tistih bizarnih in nemogočih, npr. najdaljši nohti. Rekord je rekord, prevečkrat pač »pet minut slave«.

Potem sem z leti ugotovil, da so ti rekordi oz. priznanje lahko zelo dragi. Vsa birokracija, odobritve, sodniki, vpisi in priznanja … Kaj ni dovolj, da človek naredi nekaj res izjemnega, včasih celo edinstvenega in neponovljivega? Mora poleg vsega odrekanja in truda še plačati? Ja, mora. Ampak to niti ni tema tega zapisa. Tema je sveža slovenska izdaja Guinness World Records 2021 knjige, ki me je navdušila z naslovnico. Barvit, raznolik in razgiban kolaž v stilu posterjev, na katerem imate grafično prikazane npr. glasbene skupine, ki jih morate potem pravilno poimenovat. Tukaj je kup elementov in podrobnosti, ki seveda zelo površno namignejo, kaj vse nas čaka v knjigi. Zanjo je odgovoren Rod Hunt, ki mu je uspelo na naslovnico stlačiti kar 200 rekorderjev!

Vodilo pri izboru rekordov je tema Odkrij svoj svet in poleg tega, da so šli ustvarjalci oz. organizatorji res v temeljito odkrivanje vsega (ne)mogočega na svetu, so ob koncu vsakega poglavja dodali rekorderje v dvorani slavnih, večina je seveda zelo zanimivih osebnosti ter piko na i postavili res na konec. Pozivajo vas namreč, da tudi vi v posebnih izzivih postanete nekaj posebnega, torej rekorderji. Sicer pa so za objavo v tej izdaji obravnavali skoraj 33.000 prijav z vsega sveta, kar pomeni približno 90 rekordov na dan. Lahko rečemo, da je korona res ustavila svet, ne pa tudi poskusov podiranj rekordov.

Treba se je zavedati, da tu niso le človeški rekordi, ampak je morda tista najbolj prepričljiva rekorderka mati Narava, pa čeprav se bo kdo spet spotaknil ob dejstvo, da so v knjigi s pač zelo edinstvenimi rekordi planeti našega osončja, posamezne geološke značilnosti planeta Zemlja, nenavadni ali ekstremni vremenski pojavi, ampak hej – v času, ko govorimo in se zavedamo globalnega segrevanja, so vsekakor tudi ti rekordi pomembni in jih je treba prepoznat ter se zavedat vsega, kar prinašajo s seboj.

Ste recimo vedeli, da povprečno velik oblak kumulonimbus tehta toliko kot potniško letalo airbus A380? Ali pa, da imajo žirafe zgolj sedem vratnih vretenc – torej enako kot ljudje? Rekordno ali pač (naravno oz. evolucijsko) neverjetno? Meja je tanka, dojemanje pa odvisno od opazovalca. In če pomislimo, da se je cela zgodba začeli pisati tako, da je nekaj posameznikov zanimalo, katera lovna ptica v Evropi je najhitrejša in od leta 1955 do danes se je v glavah porodilo še mnogo takšnih in drugačnih vprašanj ter obenem tudi domislic.

No, slovenska izdaja je seveda pomembna ali pač zanimiva tudi zaradi slovenskih rekordov – v aktualni izdaji je vpisanih 18, pet novih, preostali so starejšega datuma, a še vedno držijo. S čim novim se torej lahko ponašamo Slovenci? Jadranka Smiljić in Anita Kac sta v Slovenj Gradcu recimo postavili rekord v kvačkanju, saj sta brez prestanka kvačkali kar 28 ur in 5 minut. Igor in Gal Okić sta prvi oče in sin, ki sta na isti tekmi v ragbiju zaigrala za reprezentanco in sicer lani na tekmi proti Slovaški, ki so je Slovenija prepričljivo dobila. Potem imamo tu še najhitreje pretečeni Londonski maraton s hula hop obročem, kar je sicer leta 2012 uspelo Sashi Kenney in sicer v času 5:05:57, bili pa smo tudi del (ženske) ekshibicijske nogometne tekme, na kateri je bilo zbranih največ narodov in sicer 53. Slovenijo sta zastopali sodnica Tjaša Misja in pomočnica sodnice Sara Mask. Tisti medijsko najbolj odmeven pa je zagotovo rekord Alenke Artnik in sicer najgloblji prosti potop s stalno obtežitvijo z dvojno plavutjo in sicer kar 92 metrov.    

In ker se na tej strani največ ukvarjam s knjigami, nekaj malega pa tudi z glasbo, sem pobrskal za morda najbolj zanimivimi rekordi na teh dveh področjih:

  • največ zaporednih knjig, prepoznanih po prvem stavku in sicer je 15-letni britanski šolar Montgomery-Everard Floyd decembra 2019 pravilno prepoznal kar 129 knjig po njihovem prvem stavku, februarja letos pa vse skupaj nadgradil še z rekordom za najhitrejši čas prepoznave 10 knjig po njihovem glavnem liku – 11,15 sekunde,
  • Taylor Swift ima recimo rekord za največji letni zaslužek – 185 milijonov USD, še vedno drži rekord (sicer iz leta 2018) za turnejo z največjim izkupičkom v zgodovini ZDA in sicer 266, 1 milijona USD, poleg tega je imetnica rekorda za največje skupno število osvojenih Ameriških glasbenih nagrad – ima jih 29,
  • do časa zaključevanja knjige sta Shawn Mendes in Camilla Cabello držala rekord za največkrat pretočno predvajano skladbo (Senorita) na spotifyju in sicer so do 26. februarja 2020 (približno osem mesecev po izidu) zabeležili več kot milijardo predvajanj, v skupnem merilu pa je rekord v lasti Eda Sheerana, saj je bila njegova skladba Shape of You pretočena skoraj 2,5 milijardokrat, za rekord v največjem številu pretočno predvajanih skladb v zgolj 24-ih urah (skoraj 11 milijonov), pa rekord med moškimi spet drži Ed Sheeran, s pomočjo Justina Bieberja in skladbe I Don’t Care, medtem ko je na ženskem delu zmagovalka Mariah Carey s skoraj 12 milijoni zlajnane All I Want For Christmas
  • ima pa Ed Sheeran še en kar neverjeten rekord in sicer je njegova Divide turneja v dobrih dveh letih zaobjela kar šest celin, 255 nastopov si je ogledalo skoraj 9 milijonov obiskovalcev (najštevilčnejše občinstvo na glasbeni turneji – najbrž do takrat, ko bo Bob Dylan zaključil s svojo Never Ending turnejo, ki traja (najbrž rekordnih) 32 let), v blagajno pa je prinesla 776.2 milijona USD
  • in mogoče še kotiček za tiste z ostrejšimi ušesi – skladba Fear Inoculum skupine Tool je z 10 minutami in 21 sekundami najdaljša pesem, ki se je uvrstila na Billboard Hot 100 (na 93. mesto), video Bohemian Rhapsody je najstarejši glasbeni video z milijardo ogledov na youtubeu – posnet v samo štirih urah novembra 1975, je milijardo ogledov dosegel julija 2019 oziroma v starosti 43 let in 254 dni in še ena – sloviti Abbey Road se je po 49 letih in 252 dneh vrnil na vrh uradne britanske lestvice albumov – 31. januarja 1970 se je z vrha poslovil po kar 17 tednih kraljevanja, na vrh pa se je znova zavihtel 10. oktobra 2019.

Rekordov, takšnih in drugačnih ne manjka. Žal jih vsaj o knjigah med hitrim pregledom veliko več nisem našel, pa čeprav seveda tudi tu obstajajo najdebelejše, najmanjše, najstarejše, največkrat prevedene in najbolj prodajane ter z vsemi temi uspehi povezani rekorderji med avtorji, liki ipd.

Guinness World Records je zanimivo in kratkočasno branje, izhodišče za kakšen zabaven domač kviz in seveda morda spodbuda, da se tudi sami lotite kakšnega zanimivega rekorda. Osebno bi si želel – glede na to, da gre za slovensko izdajo, ampak je izdajatelj najbrž omejen s pravili lastnika licence; da bi bili slovenski rekorderji zbrani na enem kupu in da bi kakšnega bolj zanimivega morda tudi predstavili malo bolj na široko.

Rating: 5 out of 5.

Učila International, 2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: