Avtomobilska mularija

Avtomobilska mularija

Otroška slikanica oziroma zbirka kratkih zgodb, ki bi jih lahko zmotno pripisali predvsem fantom, a tako kot LEGO kocke niso samo za fante, enako velja za avte. Tudi v sami knjigi imamo nekaj avtomobilk in nekaj razbijanj stereotipov.

Avtorica Aksinja Kermauner je ustvarila zanimiv svet – Avtomobilsko mesto. Prebivalci tega mesta so avtomobili in ker imajo tudi avtomobili otroke, ti otroci hodijo v vrtec Avtomobilska mularija. Imajo vzgojiteljico, kuharja in seveda marljivega hišnika ter kup zanimivih igral – tobogan, dvižno ploščad, gugalnico, avtomobilske knjige in revije, hitrostno stezo in seveda tudi avtopralnico.

Vsak junak je deležen svoje zgodbe – Taneju se kolca, Rebeko zaboli guma, Peter je obtolčen (ker je preveč pogumen), Manca ne more več brati, Taj ostane brez glasu (in to na tekmovanju v trobljenju in brnenju predšolskih avtomobilčkov!), Tajda (ki želi biti velik tovornjak!) se izgubi, Lino je len, vse skupaj pa se sklene z Miškom. Slednji je prišlek in se v vrtcu ne znajde najboljše, poleg tega ima občutek, da se ga drugi otroci, torej avtomobili, izogibajo. No, pa ni ravno tako.

Predšolski avtomobilčki se seveda znajdejo v podobnih okoliščinah, zagatah in dvomih kot naši otroci. Knjiga, ki že uvodoma lepo pojasni, da v Avtomobilskem mestu trobljenje ne pomeni zmerjanja, žaljenja in nadiranja, otroke poučno vodi in namiguje, kako je treba reagirati, kdaj je lepo biti pogumen in kdaj se ni najpametneje širokoustiti, predvsem pa na prvo mesto postavi prijateljstvo in sodelovanje ter zaupanje v odnosu starši – otroci.

Tu so seveda nadvse simpatične avtomobilske pogruntavščine, kot je zajtrk iz neosvinčenega bencina, dobro (a ne dovolj dobro) skrita dedkova nafta, zdravnikomehanik, opozori na onesnaževanje okolja, avtomobilska obutev, ki so seveda gume, troblja (oziroma pesem) z naslovom Avto Pazi z vrati miga, spelje, ustavi, trobljo ima!, pa različni avti z različnimi nameni in še bi lahko našteval. No, meni najljubša je vsekakor sod slastnega gasoleda. Piko na i dodajo imenitne, barvite in razgibane ilustracije Jureta Engelsbergerja, ki ga poznamo v številnih ilustratorskih oziroma ustvarjalnih vlogah.

Kratko, zanimivo, poučno in kratkočasno.

Rating: 5 out of 5.

Mladinska knjiga, 2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: