The Boys: Omnibus volume 4

The Boys: Omnibus volume 4

Zbirka The Boys se je prevesila v drugo polovico in lahko trdim, da bo ta zbirka poskrbela za malce drugačno dojemanje in razumevanje nekaterih junakov, razkrivajo pa se tudi nameni posameznih superjunakov. Ključna zbirka, po kateri pa še vedno težko sklepam, kakšen bo zaključek.

Šele takole se človek zave, kako kompleksno zgodbo je tokrat ustvaril Ennis, saj je težko določiti, katera zgodba je glavna oz. nosilna. Ali so to The Boys in njihov nadzor superjunakov? Morda Butcher in njegova še vedno ne povsem pojasnjena želja po maščevanju Homelanderju (sumim, da nas celotna zgodba še čaka)? Morda Seven, njihova povezanost s korporacijo Vought-American, njihova vpetost v ustroj in delovanje ZDA? Ali pač majhni škotski povprečnež Hughie, ki se zaljubi v superjunakinjo, vse bolj pa se zdi, da je njuna ljubezen obsojena na propad, saj ju spremlja velik, temen madež? In ob vsem tem ne gre pozabiti številnih stranskih zgodb, ki bralca zavedejo in tudi vržejo iz tira, a imajo svoj namen in pomen. Prepričan sem, če bi imeli opravka s klasičnim romanom, da bi najbrž brali vsaj kakšno obsežno trilogijo, ki bi jo težko odložili iz rok.

S čim imamo torej opravka v četrti zbirki? Hughie opazuje nenavadno superskupino Superduper, kjer so superjunaki res naivni, otročji, s povsem običajnimi hibami, ki pa se Hughieju hitro priljubijo, da jim želi pomagati, da se ne bi pokvarili. A za to poskrbijo kar pri Vought-American, ki jim za vodjo pošljejo Malchemicala, zlobnega superjunaka, ki lahko spreminja obliko in je lahko takorekoč karkoli in kdorkoli. In ko je tik pred tem, da spolno zlorabi dve ženski članici Superduper, na sceno stopi Hughie, ki pa je nemočen …

Butcher je besen. Trenja med The Boys so vse večja, sploh, ko še Mother’s Milk odkrije, da Butcher ni najbolj iskren glede Hughieja. Butcher sumi, da je Hughie pravzaprav VA vohun, a to bolj ali manj raziskuje na lastno pest. Hughie pa – kot da srečanje s Malchemicalom ni bilo dovolj, vidi posnetek Anniejine iniciacije v Seven. Sooči se z njo, ji v obraz zmeče marsikaj (očitki so res brutalni, pika na i pa zagotovo Hugiejeva izjava, da že res, da se je iniciacija zgodila preden sta se spoznala, ampak da bo prizor njenega oralnega zadovoljevanja pač ostal za vedno živ) in odide. Domov, na Škotsko …

Četrta zbirka ima res veliko dialogov – odlični so tako pogovori med Butcherjem in Hughiejem, res imenitno je prikazan tudi vse bolj napet odnos med Annie in Hughiejem, nekaj težav utegnete imeti »na Škotskem«, saj so tudi dialogi deloma v njihovem tipičnem dialektu, ki je zahteven že za razumet, če ga slišimo, tukaj pa se je treba včasih postavit v vlogo Seana Conneryja. Ampak prav ti dialogi so tokrat res dodana vrednost in potrdijo, da The Boys niso le nasilje in seks. Niso.

A tudi doma na Škotskem Hughieju ni nič lažje. Mama in oče (njegova krušna starša, sicer) sta seveda vesela, da ga vidita, a še vedno živita v nekih preteklih časih in lepih spominih. Enako velja za njegova najboljša prijatelja Deta (ki zaradi neprijetnega vonja naokrog hodi z dihalno masko) in Big Bobbyja (orjaka, ki se oblači v žensko in je po lastnih besedah lezbijka), ki vsako njihovo srečanje hitro spremenita v obujanje spominov in predvsem na številna norčevanja iz Hughieja. In ko se nepričakovano pojavi še Annie …

Poleg tega, da se nam skozi dialogi vse bolj jasno riše Hughiejeva življenjska zgodba, ki je daleč od srečne in s katero se lahko poistoveti skoraj vsak bralec. Kakšen tragičen dogodek iz otroštva, odnosi s starši in stalno zavedanje, da so vsi drugi srečni, samo tebi se dogajajo slabe stvari v življenju. In še ko se ti zgodi nekaj lepega, kaj kmalu spoznaš, da ni vse zlato, kar se sveti. Tudi Anniejina zgodba je na nek način podobna in osvetli delovanje Vought-American še z enega zornega kota in sicer kako oni delajo z otroci, pri katerih se pokaže prisotnost Compound V-ja oz. imajo kakšno supermoč. 

In potem so tu stranske zgodbe – bizarni superfestival Believe, kjer je glavni superjunak pedofilski Oh Father, ki ima ob sebi superotroke Sidekick Twelve (referenca na Jezusovih 12 apostolov, seveda) in kjer svoje nakane deloma znova razkrije Homelander. Hughie se mora spopasti s preprodajalci oz. tihotapci nevarne mešanice heroina in Compound V-ja, izvemo pa tudi nekaj zanimivega o fatalni Queen Maeve.    

Eno od ključnih vprašanj je seveda, v katero smer se bo odvila zgodba med Annie, ki želi zapustiti Seven, a ji Vought-American posvečajo vse več pozornosti in Hughiejem, ki ni povsem prepričan, ali želi še naprej delati za The Boys. Odnose bo zagotovo zaostrilo Hughiejevo razkritje, kaj on dela v resnici in Anniejin odziv, saj bo jasno, da ji je on prav tako lagal in da sta (bila) celo nasprotnika. In kot sem zapisal v uvodu, je to le ena od zgodb, ki se bo morala razplesti in ker Ennis ni ravno človek, ki bi slovel po srečnih koncih … Priznam, zelo sem nestrpen, kakšen bo razplet.

Rating: 5 out of 5.

Dynamite, 2019

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: