Pustolovec zmote

Pustolovec zmote

Miha Šalehar ima mnogo vzdevkov in tudi kar nekaj »vlog«, najbolj znan je seveda po svojem pronicljivem in brez-dlake-na-jeziku radijskemu delu na Valu 202, nekateri se ga seveda spomnijo kot kritičnega voditelja TV-oddaje Videospotnic, še kdo starejši celo kot člana zasedbe Babewatch. No, upam, da ste prebrali njegovo prvo knjigo Duh česa, ker je nedavno izšla že druga, Pustolovec zmote.

Pustolovec zmote, ki je v naslovu malo sposojena od Jurija Hudolina in ki jo je znova skoraj karikaturistično ilustrirala Neja Engelsberger, sicer Šaleharjeva življenjska sopotnica, nosi podnaslov Patetični priročnik za razumevanje priletnega alfa samca. Šalehar je na dobri polovici življenja (šteje jih 46) na samosvoj način spoznal, da se je znašel v ne ravno krizi srednjih let, ampak nekem nenavadnem obdobju, ko se je začel spraševati, kaj ga čaka v drugi polovici in ali se ima sploh česa veselit? 40 samoanaliz, mnogo več vprašanj in niti ne prav veliko jasnih odgovorov.

Spomnim se, da sem se moral med prebiranjem Duh česa ves čas truditi in si predstavljati Miho in njegov glas. Tisti, ki poznate Nebuloze, pa Toplovod in še kaj, seveda veste, da je nabrušen retorik in kot sam nekajkrat prizna – če kaj, ga je v življenju reševal gobec. No, če jih Miha šteje 46, jih sam 40 in drobiž (sem skoraj po žensko začel lagat, še dobro, da nimam teh težav pri kilogramih) in sem se v številnih zapisih še kako našel. Ja, kriza srednjih let in veliko izpraševanja me čaka …

Naslovi zapisov so, najbrž lahko zapišem, tipični »šaleharjevski« – Predjamer …, Anemični Kosovel postane barbar, Zbogom, hlače za vse ribe, Življenje je tok med dvema potencialoma napak, Notranji pir, Politični trol, Froci generacije Jesperja Juula, Fot’r, ti si šupak!, Tegobe polrazsvetljenega otresača gobca, Napol digitalizirani stari prdec, Ferdinand: seme zla in recimo Jelenjad na črpalki.

Zapisi so vsebinsko pričakovano raznoliki – od recimo ji krize srednjih let, do ločitve in ideje o ponovni ločitvi, kar nekaj jih je posvečenih odraščajočemu sinu, življenjskim prelomnicam in spremembam, pa življenjski sopotnici, nemalokrat sta omenjena tako oče kot brat (tudi njega najbrž poznate, tisti Hamo iz Hamo & Tribute 2 Love), pa delo na radiu in še kakšno postransko, ki pa ne nudi vedno pravega veselja, zadoščenja ali radosti, ne more niti mimo politike in večnega moškega »lulčkanja«. No, tudi mimo piva pač ne moremo, zdravljenja in prestajanja mačka, motorjev in gorskih koles ter tudi malo dovršenega kosa »pleha«.

Iskreno, cinično, sarkastično, zajebantsko, dregajoče, karajoče, izzivajoče, spotakljivo, neustrašno in še kup pridevnikov bi lahko naštel. Lahko priznam tudi, da me je Šalehar tokrat velikokrat nasmejal, približno enakokrat pa sem kar malo zmrznil od same groze, kaj me še čaka. Človek, moški pri 40+ pa sploh, se bo v zapisanem pač našel. Morda celo prepoznal? Najbolj všeč mi je bil vsekakor ta iskren pristop, s katerim bo sicer sam avtor kar pošteno sesul mit, ki so ga najbrž sicer bolj gradili drugi – ne, ni tako brezbrižen, hladen kot špricer in z do zadnje pičice urejenim življenjem ter izpolnjenimi sanjami, kot se komu morda zdi. Morda bo kakšen psihoanalitičen strokovnjak v vsem skupaj prepoznal hudo notranjo stisko, slišal klic na pomoč ali napovedal skorajšnjo izgorelost.

Pravzaprav je prav vse zapisano mogoče ali pa tudi ne. Zagotovo sem knjigo doživel in dojel povsem drugače kot jo bo najbrž kakšna moja vrstnica ali pa kdo starejši in kdo mlajši, tisti, ki nimajo otrok ali pa ki imajo svoje življenje res urejeno. Jaz pač padem v vse manj predalčkov oz. iz vse večjega števila padam ven, štrlim tu in tam, tako da … alfa samec zagotovo nisem bil nikoli, patetični večkrat in na nek način bodo tisti, ki bodo prebrali Šaleharjevo knjigo (oz. priročnik), zagotovo lažje razumeli tudi mene. In tega ne razumet na način, da je to knjiga, ki bi si jo želel napisat jaz sem – nikakor. Te lucidnosti in takšnega »žmohta« pač ne premorem, tudi moje misli ubirajo pogosto drugačne strune, ampak – Pustolovec zmote je vsekakor knjiga, ki jo je vredno prebrat!

Rating: 5 out of 5.

Mladinska knjiga, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: