Dubioza Kolektiv i čarobna kokoš

Dubioza Kolektiv i čarobna kokoš

Skupino Dubioza Kolektiv zagotovo poznate, saj gre za enega najbolj zabavnih, pronicljivih, socialno angažiranih in tudi izvirnih glasbenih skupin, ki že poldrugo desetletje navdušuje takorekoč po celem svetu.

Moja zgodba s skupino Dubioza Kolektiv ima že kar dolgo brado … bilo je tam nekje 2008. (ali morda leto dni kasneje), ko sem delal na MTV Adrii in smo pripravljali zanimiv regionalni (regija so bile države bivše Jugoslavije) natečaj New Sounds of Europe. Dubioza Kolektiv so takrat predstavljali Bosno in Hercegovino, njihovo matično državo, za seboj so imeli ploščo Dubnamite in v pripravi Firmo Ilegal in takrat sem jih prvič slišal v živo na koncertu v res skromno obiskanem zagrebškem klubu pozabljenega imena. Ne glede na vse nastopajoče mi je takrat postalo jasno, da gledam nekaj več – nekaj, kar bo izstopalo in ne bo utonilo v pozabo, tako kot mnoge skupine, ki so si z njimi takrat delile oder. Nisem se motil. Plošča za ploščo, stotine koncertov, menjave članov, nadgradnja glasbenega izraza, vse večja angažiranost v takorekoč vseh porah javnega življenja in Dubioza Kolektiv so postali velika mednarodna družina. Navduševali so tiste, ki niso razumeli njihovega jezika, a so čutili glasbo. Prepričali so tiste, ki jim takšna zvrst glasbe ni bila všeč, a je sporočilnost tako mo(go)čna, da je ni mogoče prezreti. Ne bom pozabil niti njihovega nastopa na Rock Otočcu v Ljubljani, ko smo doživljali redne izpade električnega toka in so le redke skupine nastop lahko speljale v skladu z željami in pričakovanji. Njih tudi to ni ustavilo. Igrali so na suho – akustične kitare, boben, saksofon in podpora občinstva. To so trenutki, ko se zaveš, da gledaš nekaj več. 

No, pa je prišel covid-19 in niz njihovih spletnih koncertov, ko so ob ponedeljkih redno povezovali ne le skupino, saj so člani takorekoč iz celotne regije, ampak občinstvo držav bivše Jugoslavije, Evrope in sveta. Zabavne predelave, presenetljivi in zanimivi gosti in le en dokaz več, da ima Dubioza Kolektiv, kot bi rekli kje drugje, »X faktor«. Pač znajo.

In ko sem na družbenih omrežjih zasledil, da so izdali strip – Dubioza Kolektiv i čarobna kokoš, sem ga pač naročil. Če nas razveseljujejo z zastonj glasbo, se jim lahko oddolžim tako, da naročim njihov strip. Žal mi je le, da sem za poštnino (Pošti Slovenije) plačal več. Pohlep kapitala.

Za scenarij stripa sta poskrbela Branko Jakubović (DJ skupine) in Vedran Mujagić (basist), za ilustracije je poskrbel Filip Andronik (ne le ilustrator, ampak tudi stand-up komik). Torej spet v veliki meri, kot smo pri njih že vajeni, DIY izdelek. In seveda priložnost za kakšnega dodatnega ustvarjalca, da se predstavi, pa čeprav vam bo hitro jasno, da Filip v tej zgodbi ni novinec, saj je strip ustvarjen v slogu, ki krasi številne videe Dubioze. Mimogrede – Filip je zapisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je v času vojne zbral kar 2000 kosovo embalaže humanitarne pomoči, ki jo je zbiral med vojno v obkoljenem Sarajevu.

Strip torej … zabave je, kaj naj rečem. Poln verzov njihovih pesmi, njihovih značilnih duhovitosti in prežet s potezami članov skupine (konkretno je na tapeti tudi naš Jernej Šavel). Člani skupine čas preživljajo v baru Apsurdistan in čakajo na boljše čase – ni koncertov, ni denarja, ni ničesar. Odločijo se prodati kombi in inštrumente, v zameno pa dobijo samo 5 gramov marihuane. No, ampak to ni navadna marihuana, saj iz semen zraste velikansko steblo, ki jih odpelje v Zion. Na vhodu jih pričaka Bong Marely in jim hitro razloži »pravila« brezskrbnega življenja, številne pokojne glasbenike, športnike in celo politike, ki so našli svoj prostor pod soncem ter jim pokaže skrivnost – čarobno kokoš. Zaplet, veliki koncert Dubioze Kolektiv in razplet pa naj ostanejo na straneh stripa. (ja, to je namig – kupite ga!).

Rating: 5 out of 5.

AI Tempo, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: