Izbris

Izbris

Prvi del trilogije v štirih knjigah avtorice Tery Terry, ki ne mara brokolija, vas bo pritegnil že z naslovnico, s katere v vas zrejo prodorne zelene oči. Deklina zgodba je očitno naredila svoje, brexit in covid-19 sta pomagala in v prihodnje lahko pričakujemo še več tovrstnih, distopičnih romanov.

Morda najprej pojasnim zmeden zapis o trilogiji v štirih delih … zbirko Izbris sestavljajo tri knjige – Izbris, Zlom in Pretres, zgodba vseh treh se dogaja v ne tako daljni prihodnosti (okrog leta 2044), na voljo pa je še knjiga Usojeno, predzgodba, kjer bomo izvedeli, kako je sploh prišlo do nenavadnega zloma sveta. Zbirka je sicer bolj namenjena najstnikom (tudi glavni junaki so v najstniških letih), ampak prepričan sem, da jo bodo z veseljem prebrali tudi odrasli.

Velika Britanija okrog leta 2044 je namreč precej drugačne od Velike Britanije danes – na oblasti je Zakon in red, stroga politična organizacija, ki nadzira pravzaprav vse in drugače misleče kaj hitro odstrani – bodisi jim izbriše spomin ali pa jih ubije. V obdobju med 2020 in 2030 so mlajšim od 21. let prepovedali uporabo mobilnih telefonov, da bi preprečili organizacijo terorističnih napadov, s katerimi so predvsem mladi sporočali, da njihova država potrebuje spremembe. Velika Britanija je izstopila iz EU in zaprla meje. Mladi teroristi, ki se upirajo in ki jih ujamejo, jim izbrišejo spomin in jih vrnejo nazaj v »normalno« okolje – k novim družinam, s čipom v možganih in posebno zapestnico, imenovano levo, ki jih pravzaprav nadzoruje – meri njihovo počutje in možganom sporoča, kaj storiti  ob določenih ravneh. Za red in disciplino skrbijo zaredarji, stroga in nepopustljiva policija/vojska/kriminalisti/vohuni, ki ne poznajo milosti. Napačen stavek, pogled ali dotik so dovolj, da danes si in te jutri ni več.

Glavna junakinja, ki se znajde v svetu, ki je sicer poznan, a vseeno nov, je 16-letna Kyla Davis, ki jo po dolgem obdobju opazovanja v bolnišnici pošljejo k družini. Novi družini, seveda. Mamo in očeta mora sprejeti kot svoja prava starša, enako velja za sestro Amy (ki je podobno kot ona sama, izbrisana) in prilagajanje na novo življenje je težavno. Levo ves čas vibrira, prebuja se v groznih nočnih morah, kjer se ji odkrivajo koščki njenega prejšnjega življenja in se trudi vklopiti v šolo, kjer so ravno tako nadzorovani.

Kyla kmalu ugotovi, da zna odlično risati, pri čemer ji je nenavadno to, da ji je risanje z levo roko veliko bolj naravno kot z desno, pa čeprav je desničarka. Vsi nad izbrisanimi seveda niso navdušeni in nanje gledajo kot na nebodijihtreba, vladne vohune ali zgolj izmečke. Ena takšnih je tudi Phoebe West, s katero se Kyla ne razume najboljše, še več težav pa ima pri različnih profesorjih in svetovalcih ter celo pri starših, saj nikakor ne more priti do dna, komu je res mar zanjo in za koga je zgolj številka, še ena izbrisana. V veliko pomoč ji je Ben Nix, simpatičen fant, s katerim ju povezuje ljubezen do teka, sčasoma pa se med njima začnejo razvijati tudi druga, prepovedana čustva.

Počasi se začnejo stvari razpletati – Kyla začne odkrivati zgodovino svoje družine (mamina starša sta bila pomembna pri reformi države, oče je eden tistih, ki skrbi za brezhiben informacijski nadzor, izve za razlog sestrinega izbrisa), po zaslugi Amyjinega fanta Jazza spozna najprej uporniška Maca in potem še Aidna ter ugotovi svoje pravo ime – Lucy Connor. V mladem dekletu to seveda sproži poplavo novih vprašanj in dvomov, vmes izginjajo ljudje, na rednem pregledu v bolnišnici (tu ne gre spregledati zanimivega lika doktor Lysander) doživi in preživi teroristični napad, še vedno pa ne ve, zakaj je bila izbrisana. Ve pa, da vedo drugi, ki vedo tudi, kaj počne in da je nevarno radovedna. Aidan ji pove, da je mogoče levo odstraniti in da obstajajo posebne tabletke sreče, ki goljufajo levo. In tu se z eno usodno odločitvijo vse skupaj postavi na glavo …

Razpletati ali zapletati? Zaključek je zelo dinamičen in bo poskrbel za nova vprašanje ter predvsem za napeto branje naslednjih dveh delov. Kaj bo storila Kyla – se bo zlila z množico in se skrivaj upirala ali bo morda odšla k teroristom? Kakšna kazen jo utegne doleteti in kako bo na njeno življenje vplivala družina? Bo prišla resnici na dan in kako šokantna bo zanjo in za bralca, saj (vsaj zaenkrat) Kylo dojemamo kot pozitiven lik. Kylo na nek način lahko primerjamo z June iz Dekline zgodbe, njeno željo, bojem, upom in brezupom. Sprva nisem vedel, ali najprej prebrati še drugi dve knjigi ali se takoj lotiti predzgodbe, ki je opisana v knjigi Usojeno? Glede na to, da je najprej izšla trilogija in šele potem predzgodba, boste naslednji mesec lahko brali o drugem delu, knjigi Zlom. Vsekakor neprebrana ne bo ostala nobena.

Rating: 4 out of 5.

MorfemPlus, 2022

3 razmišljanja o “Izbris

  1. Pingback: Pretres
  2. Pingback: Usojeno

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: