Batman: White Knight presents – Harley Quinn

Batman: White Knight presents – Harley Quinn

Murphyverse – tretjič. Le da tokrat avtor ni Sean Murphy, ampak njegova življenjska sopotnica Katana Collins in morda prav zato tokrat spremljamo junakinjo – Harley Quinn. Šestdelna zbirka, ki je izhajala od oktobra 2020 do marca 2021, ki slika drugačen Gotham od tistega klasičnega DC-jevega.

V preteklih dveh mesecih sem že izpostavil dva stripa, ki ju je ustvaril Sean Murphy in z njima postavil nekakšen alternativen Gotham – tu so še vedno Batman, Joker, Harley Quinn ter večina dobro znanih negativcev, podkupljenih policistov, poštenih policistov in seveda še koga. White Knight, The Curse of White Knight z vključenim Von Freezom in sedaj Harley Quinn. Kaj se je v Gothamu zgodilo od zadnjega stripa? Joker oz. Jack Napier je mrtev. Batman je snel masko, se predal policistom in kot tihi jetnik Bruce Wayne ždi v ječi. Harley Quinn je mati samohranilka, ki se še vedno težko spopada tako s preteklimi dejanji kot trenutnim stanjem, v katerem se je znašla.

In potem se začne … trupla, očitno ne naključna. Trupla filmskih zvezdnikov Gothamske zlate dobe. Vsa trupla skrbno postavljena v točno določen kader. Policija je nemočna, GTO ravno tako. Na pomoč pokličejo Harley Quinn, ki ji kaj hitro postane jasno, da nekdo (slabo) kopira tisto, kar je počel Joker in najbrž z namenom, da bi v kremplje dobil njo. Ta nekdo je očitno Producer, umazano delo pa zanj opravlja Starlet (s pravim imenom Ethel Ober), propadla in pozabla filmska igralka, pomagata ji med drugimi tudi Neo-Joker in Poison Ivy. Gothamskim služabnikom pravice na pomoč priskoči mlad FBI-jevec Hector Quimby in med njim in Harley začnejo kmalu preskakovati iskre.

Harley je kot že tolikokrat razpeta in preprosto ne ve, kaj je in kaj naj bo. Dr. Harleen Quinzel, Harley Quinn, policistka, morilka, psihiatrinja ali čisto običajna mama? (To o običajnosti je seveda treba jemati s trohico humorja, saj ji otroka pogosta pazita njena hišna ljubljenčka – hijeni) Koga in zakaj je imela rajši – Jokerja ali Jacka Napierja, morda celo Batmana? (Bruce Wayne je v stripu omenjen kot stric, kar zgolj potrjuje tisto presenetljivo odkritje, da sta bila Joker in Batman oz. Jack in Bruce (pol)brata). Kaj čuti do mladega FBI-jevca?

A seveda ni vse (oziroma nič) tako, kot si mnogi predstavljajo. Hector jim zamolči, da je njegova mama verjetno ena naslednjih žrtev, a kaj kmalu postane jasno, da kar glavna tarča. Harley Quinn niha in v visokih petah stopica po zelo tanki in visoki vrvi, a ko ji eksplozija uniči stanovanje, v eksploziji pa skoraj izgubi enega od dvojčkov, je igre zanjo konec.

Sledi seveda niz presenetljivih razkritij in zahtevnih psiholoških igric, ki jih v nenavaden film, odigran v resničnosti, postavlja Producer, kjer ima tokrat glavno vlogo vendarle Starlet in bi morali biti vsi ostali zgolj statisti, ampak temu seveda ni tako. Kako je Starlet povezana s Hectorjem in kdo je v resnici Producent, kakšno vlogo bo pri razpletu odigral Bruce Wayne in kaj se dogaja z Jasonom Toddom (Robinom) ter seveda – kako uspešno bo Harley Quinn premagovala notranje demone in spomine na Jacka/Jokerja? Prepuščam vas branju … no, in potem vas za nameček čaka še Harley Quinn: Black, White Knight & Red, kjer Harleen z otrokoma piše valentinova pisma in nas avtorica znova popelje novim razkritjem naproti.

Strip, ki v zaključku sicer nekoliko obvisi in mu, če nič drugega, manjka tako nekaj tiste tipične gothamsko-batmanske temačnosti kot tudi obešenjaškega Jokerjevega humorja in nepredvidljivosti. Zgrajen skoraj v maniri kakšnega noir stripa s fatalko, ki jim želi biti Starlet nadvse podobna. Drugačen, a z dovolj podrobnostmi in poudarki, ki ga imenitno vključijo v celo serijo. V letošnjem letu nas čaka še Batman: Beyond the White Knight, ki se bo dogajal kar deset let po tej izdaji, Murphy pa je že napovedal ali vsaj vzdražil s še dvema naslovoma – Nightwing in Batgirl.    

Rating: 4 out of 5.

DC Comics Black Label, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: