Usojeno

Usojeno

Trilogija Izbris me je (prijetno) presenetila, predvsem pa prepričala z zanimivim pristopom, ki sicer nagovarja najstniške bralce. Sprva sem sicer okleval, kaj storiti s knjigo Usojeno, predzgodbo trilogije – jo prebrati prej ali kasneje? In čeprav mi je sedaj na nek način žal, bo tako najbrž prav …

Izbris, Zlom in Pretres je zanimiva trilogija, ki skozi oči izbrisanega dekleta Kyle Davis slika podobo Velike Britanije v petdesetih letih tega stoletja. Močno drugačne Velike Britanije, ki seveda ni več del Evropske unije, ki jo vodi zaredarska vlada, kjer je prepovedano marsikaj, dovoljeno pa bore malo in kjer problematične najstnike kaznujejo z izbrisom in posebno zapestnico levo. Ampak če se skozi vse tri dele lahko le sluti, kako in zakaj je do vsega tega sploh prišlo, nam avtorica Teri Terry v Usojeno predstavi prav to.

Tokrat dogajanje v Veliki Britaniji spremljamo skozi oči dveh odraščajočih deklet – Samanthe Gregory, hčerke podpredsednika vlade in Ave Nicholls, hčere šoferja taksija, nekdaj pa profesorja. Brexit je imel mnoge večje posledice, kot so si mnogi mislili in pričakovali in posledično v ljudeh vre, še posebej pa v mladih, ki so prepričani, da so jih politiki – in tudi njihovi starši; s pasivnostjo, oropali lepšega in boljšega jutri. Ava je sprva inštruktorica sicer priljubljeni, a tudi uporniški in malce leni Sam, a se med dekletoma kmalu razvije vse tesnejši odnos.

Vsaka s seboj nosi svojo zgodbo – Samantha odrašča v mehurčku popolnosti, v katerem je njen oče podpredsednik ne najbolj priljubljene vlade, mama pa predvsem ljubljenka iz bogate družine. A Sam se pogosto zbuja iz mračnih spominov, ko so jo kot malo dekletce ugrabili in jo je rešil njen pogumni oče, takrat še policist. Ima takorekoč vse, kar si dekle v vse bolj represivni državi lahko želi, a ji postaja jasno, da vse pač ni v najlepšem redu. Po drugi strani je Ava vajena življenja z očetom, ki bi storil vse, da bi ljubljeno hči zavaroval – mama ju je zapustila in ko se Ava počasi spominja švedskih pesmi in uspavank, ki jih je pela mama, na dan pride tudi njihova neprijetna skrivnost, zakaj je mama v resnici odšla in kaj ji je oče ves čas prikrival.

A je to seveda zgolj površina zgodbe. Veliko Britanijo, še posebej pa vlado, vse bolj vznemirja anarhistična organizacija A4A, ki z vse bolj drznimi akcijami opozarja britansko ljudstvo na številne krivice, ki se dogajajo po državi. Sam se zaljubi v skrivnostnega Lucasa in njeno življenje se kmalu postavi na glavo. Miroljuben protest se sprevrže v divje izgrede, vlada začne vse bolj ostro kaznovati vse morebitne prestopnike, še posebej ostro pa nastopi zoper najstnike, saj spoznajo, da za upori stojijo mladi in da so akcije organizirane prek družbenih omrežij. Torej je treba vse prepovedati ali pa vsaj omejiti. In uvesti policijsko uro! Ter znova tudi smrtno kazen. Varen ni nihče!

Sam in Lucas pod psevdonimoma Romeo in Julija začneta vse bolj premišljeno organiziran upor s ključnikom DAVUZ, a jim je vlada ves čas za petami. Za Sam to seveda pomeni velikanske težave, saj se mora upreti lastni družin in oz. predvsem očetu in na kocko postaviti vse. Da, tudi lastno življenje. Vlada oz. zaredarji nadzirajo takorekoč vse in vsakogar. Ava je razpeta – do Sam čuti več, kot je sprva tudi sama sebi pripravljena priznati, hkrati želi upoštevati nasvet že pokojnega očeta (rešil ji je življenje v času samomorilskih napadov), naj se za vsako ceno izogiba nevarnosti, a je tu prisotna tudi jeza, ker ji oče ni povedal resnice o njeni mami.

»Dejansko gre za #DAVUZ, kar izhaja iz DemokracijaAliVojnaUkrepajmoZdaj.«

Nekaj znanih likov – agent Coulson, seveda zaredarji, predsednik vlade Armstrong in Gregory, pa Astrid Connor, spoznali boste tudi Nica in nenazadnje celo dr. Lysander. No, če ste prebrali celotno trilogijo, vam je seveda poznana tudi zgodba Kyle Davis oz. Lucy Connor. Presenečeni boste, kaj, kako in zakaj. Resnici na ljubo, še vedno manjka eno kar konkretno poglavje v tej zgodbi in ne bom presenečen, če se bo avtorica odločila še malo kovati tole precej vroče železo. Pa tudi ekranizacija nas ne bi smela presenetiti.

Primerjave z Deklino zgodbo sicer ostajajo – tukaj morda celo malo manj kot v sami trilogiji, saj se vsa ta represija še ne čuti tako močno, ampak je bolj v zametkih. Življenje v Veliki Britaniji se zdi še količkaj normalno oz. vsaj blizu tega. Vsekakor pa je knjigo zanimivo brati tudi glede na čas dogajanja in tudi vse spremembe, ki jih spremljamo in del katerih smo. Bi se lahko kaj takega dejansko zgodilo? Ne upam napisati zagotovo ne, ker ni dandanes nič več nemogočega, zatorej … preberite knjigo in bodite pripravljeni na vse. Predvsem pa bodite pripravljeni na boj za najosnovnejše pravice, tudi za pravico do mirnega upora in protesta. Ko vam/nam vzamejo slednjo, sledi …

Rating: 4 out of 5.

MorfemPlus, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: