Joker: Death of the Family

The Joker: Death of the Family

Joker je nazaj! Tako so oglaševali serijo stripov Death of the Family, v kateri spremljamo Jokerjev neizprosen boj s člani Batmanove družine in seveda samim Batmanom. Batman je šibek in to prav zaradi svoje Družine, ki jo vedno ščiti in ker si Joker želi tistega najbolj nevarnega Batmana, se jih odloči odstraniti, enega za drugim.

Batman in Joker sta bržčas največja sovražnika, kar smo jih imeli priložnost spremljati, v stripih ali kasneje na ekranih. Vsak s svojo zgodbo, temno preteklostjo, grehi … tako zelo različna in tako zelo podobna. Na eni strani temni vitez in pravičnik, ki »čisti« ulice Gotham Cityja, a je vsakič znova jasno, kako nevarno zavetje za njegove misli je tema. In na drugi strani norec, ki nima več kaj izgubiti. Ko je postal Joker, je bil Batman pač tam »po dolžnosti« in seveda bi se lahko preprosto predal, a potem ne bi imeli te izjemne stripovske serije. Torej, Batman je kriv, da Joker obstaja. In Batman je kriv, da je Jokerjev um ves čas na tisti tanki liniji med genijem in norcem. No, večkrat je na tej drugi strani …

Ampak Batman je postal popustljiv in se mora več časa ukvarjati z reševanjem življenj in skrivnih identitet svojih pomočnikov, svoje Družine, kot pa s preganjanjem zločincev v Gothamu in seveda največjega med največjimi – Jokerja. Slednjega kar leto dni od pobega ni bilo nikjer, sedaj pa se vrača še bolj zloben, okruten in seveda s še bolj dodelanim načrtom za pogubo Gothama in Batmana. Za nameček ima še skrivno sestavino …

Scott Snyder in Greg Capullo sta pri tem ustvarjanju zabredla res globoko. Ustvarila sta še bolj strašnega Jokerja, ki ga sedaj »krasi« njegov razpadajoči obraz, postregla z nekaj odličnimi zapleti, npr. uvodnim v bolnišnici, kjer se razkrije Merrymaker, neverjetnimi preobrati (recimo, ko Harley Quinn zbeži iz tesnih Jokerjevih okov), prevarami (od Jokerjeve črne knjižice z zapisanimi resničnimi identitetami celotne Batmanove družine do res odlično zasnovane zadnje večerje v Batmanovi jami) in seveda fantastičnimi dialogi, norimi (bolnimi) šalami in seveda kot vedno presenetljivimi razkritji.

Nekaj, kar sem se naučil pri trenutnem kupovanju stripov je tudi to, da je včasih dobro malo bolj pobrskati in kupiti celotno zbirko, ne le posameznih zvezkov. V tej izdaji (dobijo se namreč tudi posamezni »zvezki«, ki so naslovljeni po junakih) so namreč zbrane vse zgodbe, pa seveda še sklep, epilog in še kakšen bonus. Batman, Batgirl, Robin, Catwoman, Nightwing, Red Hood, Teen Titans, Harley Quinn, Alfred Pennyworth, Jim Gordon in še kdo – vsi so tu, vsi na kupu. In mnogi tudi pod vplivom Jokerjeve skrivne sestavine, strupa, katerega glavna kemična spojina nosi oznako … Ha.

Sama zgodba, ilustracije, zasnova … vse ima tisti »faktor X«, ki bi moral navdušiti vsakega bralca stripov. Tukaj je zbrano prav vse, kar mora kvaliteten in zanimiv strip imeti. In z vsakim novim branjem, z vsako drugo, vzporedno zgodbo, boste tu potem videli (in hoteli) še več. Ha!

Rating: 5 out of 5.

DC Comics, 2013

One thought on “Joker: Death of the Family

  1. Pingback: Luthor

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: