Harleen

Harleen

Harleen Quinzel. Psihiatrinja. Harley Quinn. Jokerjeva velika ljubezen, njegov harlekin. Psihopatinja in morilka. Sprva zgolj stranski lik v stripu o Batmanu, ki je postal zelo samosvoj in priljubljen, doživel nekaj preobrazb in prebujenj, vrhunec slave pa v zadnjih letih tudi po zaslugi Margot Robbie in filma Suicide Squad.

Dr. Harleen Quinzel bi bilo še najbolj pravilno, saj gre za lik psihiatrinje iz Arkham Asyluma, kjer je še ena od mnogih, ki začne »zdraviti« Jokerja. In še ena tistih, pri kateri kmalu ne vemo, kdo je zdravnik in kdo pacient. Kdo sprašuje in kdo odgovarja, kdo »zaslišuje« in kdo analizira? In ko tista tanka črta kmalu postane nevidna in jo dr. Quinzel brez večjih težav prestopi, postane Harley Quinn. In od tu naprej gredo stvari le še navzdol …

Stjepan Šejić je hrvaški ustvarjalec stripov, ki mu je uspel veliki met in sodeluje s stripovskim gigantom DC, ustvarja pa priljubljene stripovske naslove, kot so Witchblade (narisal je kar 34 delov, kar je rekord), The Darkness, Aquaman, Justice League, Suicide Squad in mnogi drugi. Postavljen je bil tudi pred izziv Harleen Quinzel in sodeč po tej zbirki treh delov, mu je uspelo odlično. Stjepan je v tem primeru risal in pisal, kar je dandanes bolj izjema kot pravilo in imel seveda tako v rokah škarje in platno, kako bo na »novo« ustvaril ta izredno zapleten lik. V tej luči je zelo zanimivo pogledati dodatek na zadnjih straneh, kjer je razložen in prikazan njegov proces ustvarjanja.

Harleen je sestavljena iz treh delov, kjer spremljamo preobrazbo dr. Harleen Quinzel, obetavne psihiatrinje, ki ji sam Bruce Wayne začne financirat projekt zdravljenja najtežjih pacientov v Arkham Asylumu, njenega odlašanja do dela z Jokerjem in naposled njunega intenzivnega razmerja. In seveda, kako Harleen Quinzel postane Harley Quinn.

Začne se naključno, kako drugače pa? Harleen Quinzel želi na predavanju z dolgoveznim strokovnim predavanjem prepričati vlagatelje, da bi finančno podprli njeno raziskavo, s pomočjo katere bi našla »zdravilo« za najtežje kriminalne ume, ki so zaprti bodisi v Arkham Asylumu ali Blackgateu. Potencialni vlagatelji gledajo na uro, zehajo, vstajajo in odhajajo. Neuspeh. Po večernem popivanju se odpravi domov in je priča, kako Joker s svojimi pomočniki pride do nove zaloge orožja in se znajde iz v oči z njim. In njegovo naperjeno pištolo! Joker jo pusti živo, a za mlado psihiatrinjo to pomeni vrtinec nočnih mor, alkohola in obujanja bolečih spominov. Njeno dolgovezenje pa je nekoga le prepričalo in njen raziskovalni projekt podpre Bruce Wayne, ki ji odpre tudi vrata v Arkham Asylum …

Tu so zbrani mnogi … od Poison Ivy in Croc Mana, Mr. Freeza vse do njega, do Jokerja. Poseben pacient s posebnim tretmajem. In Harleen se mu dolgo izogiba, se ukvarja in pogovarja ter analizira vse drugo, (skoraj) spoprijatelji s Poison Ivy, vzpostavi zaupanje z vodjo varnostne službe, ne pa z vodjo Arkham Asyluma, dr. Hugom Strangem, ki je prepričan, da je le še ena v nizu utopično mislečih psihiatrov, ki želi s pogovorom pozdraviti najhujše zločinske ume Gotham Cityja. Alkohol, uspavalne tablete, pogosto kar skupaj, nemoč, samoizpraševanje … In Harleen Quinzel (v stripu je kar nekaj zabavnih izpeljank njenega priimka) počasi ugotavlja, da se bo morala soočiti tudi s svojim največjim strahom, z Jokerjem.

In ko se, se seveda zgodi nepričakovano. Nočne more postanejo sanje druge vrste, ko se Harleen ne prebuja več premočena, ampak vlažna. Krhka in nesamozavestna psihiatrinja po hodnikih nenadoma hodi z visoko dvignjeno glavo in zapeljivim nasmeškom, drzni si izklopiti kamero v zasliševalni sobi in Jokerja osvoboditi prisilnega jopiča in okov. Osvobaja pa tudi sebe – telesno in duševno. Pride do točke, ko ve, da je ona tista in da je ona edina, ki lahko pomaga Jokerju. In on njej.

Vzporedno spremljamo tragičen propad tožilca Harveyja Denta, ki se odloči vzeti pravico v svoje roke in okoli sebe zbere vojsko razočaranih policistov, ki jim je dovolj nesposobnosti sodišč in začnejo izvrševati kazni. Smrtne, brez izjeme. »The judge, the jury and the executioner.« Drugi glas v glavi mu svetuje, naj osvobodi vse ujetnike Arkham Asyluma in kot pravijo »all the Hell broke loose«. Harvey Dent, Harleen Quinzel in Joker v epskem finalu. Iz katerega odideta živa, a še enkrat več spremenjena Joker, in Harley Quinn.

Pripoved je odlična, dialogi na mestu, čeprav Jokerja tokrat ne spoznavamo kot duhoviteža in šaljivca, ampak bolj kot res dodelan zločinski um, katerega psihološki profil je res zapleten, spremenljiv in nedorečen. Preobrazba glavne junakinje je tista, ki je tukaj v ospredju in ta vas bo navdušila – podobe se prelivajo, občutja skozi nešteto izrazov … drznost pri ustvarjanju situacij, pa vseeno ohranjen visok nivo nepredvidljivosti in nestrpnega pričakovanja, v katero smer se bo zgodba obrnila. Obstaja kar nekaj stripov o tem, kdo je Harley Quinn in kaj je prignalo Harleen Quinzel do točke zloma, ampak Šejićev vsekakor sodi med tiste najboljše. In zgolj čakam lahko nadaljevanje zgodbe …

Rating: 5 out of 5.

DC Black Label, 2020

One thought on “Harleen

  1. Pingback: Luthor

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: