Velededijeva zelena podmornica

Velededijeva zelena podmornica

Paul McCartney je seveda najbolj znan kot član The Beatles, pa Wings in seveda zadnja desetletja kot solo ustvarjalec in izvajalec, piše pa tudi otroške pravljice. O njegovi prvi, Hej, Velededi!, sem že pisal in prav vesel sem bil, ko sem videl, da smo v slovenskem prevodu hitro dobili tudi nadaljevanje.

Velededijeva zelena podmornica (rumena bi bila najbrž preveč očitna?!) je pač še en »magical mistery tour«, kjer se Velededijevi vnučki Lucija, Ema, Tomaž in Bobi spet malo dolgočasijo in iščejo način, kako se ohladiti. Pa seveda na vrt stopi Velededi in jih povabi v veleskrivno lopo izumov in kmalu ugotovijo, da bi bila prava pustolovščina, če bi poiskali Velebabi.

Velededi jih popelje do svojega najljubšega izuma – zelene podmornice, iz hlačnega žepa potegne čudežni kompas in rompompom švist, šinejo v zrak in odplujejo na nepozabno avanturo. Med oblaki, in vse do roba male vasice, kjer jim na belem žrebcu nasproti pride Velededijev prijatelj Ravi in jih povabi na slavje. Mulčki navdušeno poslušajo zgodbe o Velebabičinih pustolovščinah, ampak nje še vedno ni nikjer. Slavje pa zmoti monsun in Velededi se z mulčki komaj reši in med plutjem proti oceanu slišijo, kako različne živali ob bregu prepevajo drobce Velebabičine pesmi. Zelena podmornica se začne potapljati v ocean, kjer jih preseneti velika hobotnica (Octopus’s Garden?) in le kdo jih bo rešil iz težav?!

Seveda bo to Velebabi, ampak kako in s čim ter kaj sledi … to pa izveste v knjigi. Milan Dekleva je kot vedno fantastično opravil svoje delo, a en spodrsljaj si je vseeno privoščil. Velededijev prijatelj Ravi je seveda poklon Raviju Shankarju, velikemu prijatelju Beatlov (očetu Anoushke Shankar in Norah Jones) in enemu največjih mojstrov igranja na sitar, ki ga je Dekleva prevedel (očitni ilustraciji navkljub) v lutnjo. Bralec se seveda sprašuje tudi, kje je bila pravzaprav Velebabi, kaj sicer počne in zakaj je bila tako daleč stran od Velededija? Poznavalci dela in življenja se bodo seveda vprašali, ali gre za poklon Lindi McCartney, saj je živalsko prepevanje njene pesmi zagotovo poklon njenemu aktivističnemu delu in zaščiti živali? Morda pa tudi Velebabi dobi svojo pravljico? No, in če sem omenil prevod Milana Dekleve, ne morem niti mimo čudovitih, slikovitih in barvitih ilustracij Kathryn Durst. Neizmerno lepo in otroci bodo zagotovo uživali.  

Velededijeva zelena podmornica je prikupna slikanica, ki jo bodo mlajši zagotovo brali znova in znova, kasneje odkrivali povezave s pesmimi Beatlov, spoznavali bogato glasbeno zgodovino in pomen ene največjih glasbenih skupin vseh časov. In ja, všeč bo tudi odraslim, ne glede na to, ali so oboževalci Beatlov ali ne.

Rating: 4 out of 5.

MorfemPlus, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: