Freddie Mercury biografija

Freddie Mercury biografija

Veliko se je govorilo o filmu Bohemian Rhapsody, čeprav nihče ni bil povsem prepričan, ali gre za biografijo skupine Queen ali Freddieja Mercuryja. Veliko se je (upravičeno) o filmu govorilo zaradi odličnega Ramija Maleka, ki je blestel v glavni vlogi na podoben način kot Val Kilmer v vlogi Jima Morrisona. Seveda s to razliko, da si je Oliver Stone pri interpretaciji vzel veliko več svobode kot Bryan Singer. Razlog je vsekakor v tem, da so nad produkcijo bdeli tisti, ki še vedno skrbijo za ugled blagovne znamke Queen in pa tudi v tem, da je črpal iz odlične biografije Lesley-Ann Jones – Freddie Mercury biografija. 

Vsi tisti, ki ste film gledali, si obvezno preberite tudi knjigo, saj boste v njej izvedeli še veliko več. Še posebej, če ste oboževalci skupine Queen, saj so bili prav ti pravoverni do filma in nekaterih prikrojenih ali pozabljenih dejstev, precej kritični. Tisti, ki si filma še niste ogledali, vsekakor najprej preberite knjigo – priporočam morda kar ob kronološki spremljavi glasbe Queen; saj je veliko bolj natančna in celovita kot film.

Kaj je tisto, kar to biografijo dela toliko boljšo od mnogih drugih? V prvi vrsti to, da je ni napisal nekdo, ki se je usedel za računalnik, brskal po spletu, si ogledal nekaj videospotov, poslušal plošče in si ogledal kakšen koncertni posnetek, morda bi mu uspelo bolj po naključju kot ne, celo priti do kakšnega pogovora s kakšnim obstranskim spremljevalcem dela skupine. Ker dandanes mnoge biografije nastajajo prav na tak način. Avtorica biografije, Lesley-Ann Jones, pa je dejansko spremljala skupino Queen. In če kaj, je treba pri tako prepričljivem frontmanu, kot je bil Freddie Mercury in v živo tako hipnotizirajoči skupini, kot so bili Queen, vse to videti, slišati, začutiti, … DOŽIVETI! In Jonesovi je to uspelo.

Knjiga se, podobno kot film, bolj ali manj vrti okrog Queenov in Mercuryja, v osemdesetih, ko je skupina takorekoč razpadala, ko se je Freddie boril s številnimi demoni (in tudi že AIDS-om) in ko se je zgodil Live Aid. Avtorica nas odpelje tako v Mercuryjev rodni Zanzibar kot potem v Indijo, odlično opisuje odnose znotraj družine, versko gorečnost in Freddiejevo drugačnost. Pa njegov umetniški čut, razvoj in potem samo snovanje skupine Queen in njihovo kariero. Ne izpusti spletk in zakulisnih igric, ki so v filmu morda prikazane bodisi površno ali pa izkrivljeno oz. napihnjeno, vse večjih težav znotraj skupine in seveda Freddiejevega zasebnega življenja. O njegovih spolnih nagnjenjih je bilo zapisanega dovolj, je pa v knjigi morda sploh prvič vse tudi razloženo in prikazano z drugega, njegovega zornega kota. Kakšna je bila kje po svetu kakšna scena, (ne)srečne ljubezni, preplet orgij in glasbe ter nove in nove težave, tako zasebne kot profesionalne, čeprav je bila meja pri Freddieju seveda zelo zabrisana.

Priznam, kot nekomu, ki ni oboževalec skupine Queen, še manj pa solističnih del Freddieja Mercuryja, je bila knjiga zanimivo branje. Sedaj drugače dojemam njihovo glasbeno prehajanje med žanri, pa čeprav mi je njihovo rockovsko obdobje zgodnjih sedemdesetih še vedno najljubše. Tu lahko potegnem vzporednico med njimi in Davidom Bowiejem, še enim glasbenim kameleonom in genijem. Jasno mi je tudi, zakaj je Freddie postal in bil, kar je bil. Vsekakor enkraten. In v tistih časih si za nekaj takšnega potreboval zares čvrsto hrbtenico. 

Del, ki ga v filmu skoraj ni, je ta Freddiejeva krhkost, ko enkrat izve za AIDS in spozna, da so mu dnevi nepreklicno šteti. Manjka tudi sodelovanje z izjemno Montserrat Caballe, Freddiejeva spogledovanja z drugimi žanri in zadnji dnevi ter bogata zapuščina. No, tudi tistega fantastičnega koncerta njemu v čast in spomin ni. Ampak – ocenjujem knjigo in ne filma. Dejstvo – knjiga je veliko boljša! Avtorica je skrbno in razumno razgrinjala mnoge tančice in zagotovo odkrila tudi kaj nepoznanega, nikoli pa ni šla tako daleč, da bi uničila status Freddieja Mercuryja. Bil je in ostaja eden najboljših frontmanov vseh časov in bržčas eden najboljših pevcev – in to ne zato, ker bi bil popoln, ampak je imel in delal napake, ki so ga naredile posebnega.

Rating: 5 out of 5.

Založba Učila International, 2019

One thought on “Freddie Mercury biografija

  1. Pingback: John Lennon

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: