The Boys: Omnibus volume 3

The Boys: Omnibus volume 3

Ne, ni ne še konec … The Boys so sicer izhajali kar šest let, 72 številk in tako je pravzaprav vsak Omnibus en letnik tega opevanega in zahtevnega stripa. Tretji letnik je prinesel kar nekaj presenečenj in sprememb …

Tisti, ki ste morda spregledali zapise o prvih dveh knjigah, na hitro povzetek – The Boys so nenavadna druščina, ki jo financira in na nek način vodi CIA, vse to pa z namenom, da skrbijo, da različne skupine superjunakov ne počnejo prevelikih neumnosti. Vodja skupine je Britanec Billy Butcher, ki ima ob sebi poleg buldoga Terrorja še zvesto četverico – ogromnega temnopoltega Američana z vzdevkom Mother’s Milk, filozofskega Frenchieja, tiho ubijalko Female in novega člana Hughieja. Z nasveti jim pomaga Legend, z informacijami Monkey in po potrebi na pomoč priskoči Rus Vas oz. Love Sausage. Superjunaki so »oplemeniteni« s sestavino Compound V, njihova dejanja pa vodi organizacija American-Vought, ki je s svojimi lovkami pravzaprav vpeta v vse. Glavna in najbolj dobičkonosna skupina superjunakov se imenuje Seven, ki pa je vse prej kot popolna oz. najbolj zgovoren dokaz vsega slabega in pokvarjenega. Stripovska serija je namenjena odraslim bralcem in to ne le zaradi nazornega nasilja, ampak zaradi neštetih obscenosti – tako v govoru, spolnih praksah kot načinu življenja. Podobno kot v Ennisovi seriji Preacher so tudi The Boys pravzaprav zelo ostra kritika stanja duha v Ameriki.

Garth Ennis je še vedno glavni pisec in ustvarjalec, je pa tokrat bistveno manjši prispevek originalnega risarja in soustvarjalca, Daricka Robertsona. Glavnino dela so opravili John McCrea, Keith Burns in Carlos Ezquerra in čeprav bi težko rekli, da je moč opaziti odstopanja od izvirnega stila, podobe vseeno tu pa tam zanihajo. Ne popušča pa Ennis – najprej je tu obsežen del Herogasm, sledi The Self-preservation Society, Nothing Like it in the World, La Plum de ma Tante este sur la Table in The Instant White-Hot Wild, ob vsem dodatnem čtivu pa je tu še kratka zgodba The Comic that got The Legend Fired.

Herogasm bi zlahka opisali kot preusmerjanje pozornosti, da se v miru odigra zakulisne igre. Združene superjunake pošljejo v vesolje, da bi se zoperstavili uničujoči sili, ki preti našemu planetu, v resnici gredo v skrbno varovan tropski otok, kjer se bodo teden dni prepuščali hedonizmu. Hedonizem, neverjetne količine drog in seveda vse (ne)mogoče seksualne prakse med že tako sprtimi superjunaki netijo nove in nove spore in zamere. Ve se, kdo je glavni, kdo prinaša največ denarja, čigave so najboljše zgodbe in kdo proda največ, kar jim vodje American-Vought jasno povedo. Predvsem Homelander (vodja Seven) ima sicer svoje želje in načrte, križem rok pa seveda ne stojiti niti Butcherjevi Boys. Ugrabijo enega od tajnih agentov, zadolženih za varovanje in od njega dobijo številne informacije, v težavah in vse večjem precepu pa sta najbolj Hughie in seveda njegova Annie (v vlogi superjunakinje Starlight je del Seven).   

Konec dober, vse dober, ampak temu ni tako, saj nas že uvodna stran The Self-preservation Society opozori, da je na vseh pet članov Boys razpisana nagrada zaradi zločinov proti superjunaštvom. Prvi svojo srečo poskusijo Payback, a jim (seveda) ne uspe. Potem pa se v past ujame Female in z njo grobo obračuna nacistični (nad)superjunak Stormfront, zadeve pa postanejo toliko bolj zanimive, ko se nekdo iz njegove skupine nespametno odloči obračunati z Butcherjevim psom Terrorjem.

In morda zveni nenavadno, a potem sledijo tri zelo zanimive epizode, kjer izvemo, kako so postali, kar so in seveda tudi, kako so postali del The Boys Mother’s Milk, Frenchie in Female. In če bi Frenchiejevo zgodbo lahko edino opisali kot običajno in celo verjetno, naj vas nič od tega ne zavede. Pri vseh treh je jasno, zakaj so postali in proti čemu se borijo. Lahko bi rekli, da imajo celo prav, čeprav je njihov način seveda zelo sporen. Tretji letnik je prvi, v katerem ni bilo direktorice CIA Raynerjeve, seveda pa je jasno, da se številne zanke počasi zategujejo.

Sklepam, da bomo v preostalih treh izdajah izvedeli Butcherjevo življenjsko zgodbo, kdo je bil Mallory (vodja The Boys pred njim) in kaj se je zgodilo, nekako se bo razpletla tudi ljubezenska zgodba med Annie in Hughijem, skoraj neizogiben pa je tudi zaključni spopad med Seven in Boys. In kot je to v navadi in kar bi bilo edino logično, ne meneč se za žrtve, bodo edini zmagovalec najbrž American-Vought. Jaz sem radoveden, pa vi?

Rating: 4 out of 5.

Dynamite, 2019

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: