Kačalinka Čalapinka išče prijatelja

Kačalinka Čalapinka išče prijatelja

Otroška jogijska pravljica piše na naslovnici, na zadnji strani pa lahko preberemo, da Boštjanu Gorencu – Pižami od vseh jogijskih položajev uspeva le počivalček. Nekaj drugačnega, zanimivega in privlačnega …

Avtorica, Anja Kralj Okorn je učiteljica joge in ker svojo ljubezen do joge deli tudi s hčerko Vito, je – kar starši z nekaj pisateljskega navdiha še kako dobro poznamo; dobila idejo, da bi pozitivne plati joge predstavila skozi pravljico. Če sem malo drzen, bi si upal celo trditi, da je tudi kakšna vsebinska posebnost v pravljici domislica najbrž navihane Vite?

Pravljica sama po sebi je preprosta – v Pravljični deželi živi prijazna pici-mici klopotača, ki od vsega na svetu najbolj obožuje palačinke. Tako zelo, da jo starša začneta klicati Kačalinka Čalapinka. Nekega dne se po počitku (posledica palačink in hladne vode z limono) Kačalinka Čalapinka odloči, da si bo poiskala prijatelje. Ampak ji ne gre najboljše! Ne glede na to, kako zelo ugajati in se približati krokodilu, zebri, želvi, zajčku in žirafi, jo živali bodisi podijo stran, se je bojijo ali pa z njo ne želijo imeti nobenega opravka.

In prijazna pici-mici klopotača ostane sama na govorečem drevesu in doživi razsvetljenje … zame osebno je najbolj pomembno sporočilo pravljice vsekakor to, kako težko je človek (ali pa kača) pomirjen sam s seboj, če je sam in obenem, če želi ugajati drugim in ob tem pozabi, kdo je on sam in da je prav to tisto, kar ga dela tako posebnega in drugačnega.

Seveda vam ne bom izdal konca te prikupne pravljice, vredno pa se je posvetiti tisti drugi, jogijski plati. Vsaka žival v knjigi je ponazorjena z določenim gibom oz. asano – želva, žirafa, umirjena, razigrana, žalostna in zadovoljna kača (umirjena in zadovoljna sta Pižamina počivalčka), krokodil, zebra, zajec in tudi modro drevo. Zadnja platnica knjiga namreč vsebuje poseben priročnik Pravljična joga, ki bo otrokom povedal kako, odraslim pa zakaj. Nikakor pa ne spreglejte bistvenega – recepta za Čalapinkine slastne palačinke, kot jih dela njena mami.

Zadnje strani knjige pa je avtorica namenila razlagi, zakaj je joga koristna – ne le za otroke, ampak tudi za odrasle, tako psihično kot fizično. V teh stresnih časih je joga vsekakor ena tistih stvari, ki nam vsem pomagajo skozi naporen vsakdan, pri otrocih pa prebudi željo po kvalitetnem gibanju. In če imamo na eni strani gibanje, imamo na drugi strani ravno tako pomembno dihanje, ki nam pomaga umiriti se in ob tem še celo paleto čustev in občutenj, s katerimi se spoprijema Kačalinka Čalapinka – od žalosti, veselja, utrujenosti do razigranosti, radovednosti, kreativnosti in še česa. Tako boste med besedilom opazili tudi posamezna vprašanja, preko katerih boste z otroci navezali stik in imeli kakšno dodatno iztočnico za pogovor.   

Kačalinka Čalapinka išče prijatelja je vsekakor zanimiva pravljica, saj tudi zgolj skozi samo pripoved prinaša pomembno in pozitivno sporočilo. In tu je še dodatna, jogijska plat, ki bo otrokom zagotovo odprla obzorja in poskrbela, da se boste s svojimi najmlajšimi še tesneje povezali. Kačalinka Čalapinka je vsekakor prikupen lik (tudi po zaslugi ilustratorke Tamare Šenk), ki ima potencial za še kakšno nadaljevanje in takrat bi morda lahko avtorica razmišljala, da bi interaktivnost nadgradila še s kakšnimi QR kodami, da bi bralci lahko tudi videli pravilne izvedbe vaj oz. asan.

Rating: 4 out of 5.

Little Mandala, 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: